2024 г. ще е високосна - ето от какво да се пазим

2024 г. ще е високосна - ето от какво да се пазим

pixabay

A A+ A++ A

Наближава 2024 година и като всяко ново нещо носи със себе си тайнствеността на непознатото. 2024-та е още по-загадъчна, защото е и високосна.

На всеки 4 години в нашия календар има 1 ден повече и се появява през февруари, когато той наброява 29 дни.

Високосната година е смятана от мнозина за нещастна. Има голям брой знаци и суеверия по отношение на такава година, тъй като тя е рядка и носи неизвестност, непознатост и опасност.

Наличието на високосна година в календара се дължи на несъответствието между григорианския календар и слънчевата система. Всъщност Земята прави пълен оборот около Слънцето не за 365 дни, както си мислим, а за 365 дни, 5 часа, 46 минути и 48 секунди. В продължение на 4 години тези часове, минути и секунди се натрупват в "допълнителен" ден, необходим за синхронизиране на дните ни със Земята и нейните сезони.

Суеверията относно високосните години вероятно произхождат от източната култура, където числото 4 е в съзвучие със „смърт“.

Според суеверията през 2024 г. не трябва да се правят следните неща:

смяна на работа
започване на собствен бизнес
закупуване на ново жилище
да се говори за плановете за следващата година на всеки, освен на най-близките
да се завъждат домашни любимци
да се вдига сватба
да се предприемат дълги пътувания
да се подстригват бременните
Родените на 29 февруари не трябва да празнуват на този ден, а на предходния или следващия.

През високосна година се носи сребро. Хората от много краища по света и до ден днешен вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет. Те считали, че високосната година носи беди със себе си и че среброто има способността да ги неутрализира. Затова в миналото те носели сребърна монета за здраве, а днес се окичват със сребърни бижута.

Източните славяни обвиняват Свети Касиан, който е роден на 29 февруари, за всичко, което се случва през високосната година. През 2024 той ще има рожден ден. Има и една съответна поговорка: „Както и да погледне Касиан, всичко повяхва“, пише Телеграф.

Йоан Аскет или Йоан Касиан Римлянинок (350 - 435 година), е християнски монах и богослов, прославен както в западната, така и в източната църкви за своите мистични писания. Касиан е известен с ролята си в пренасянето на идеите и практиките на ранното християнско монашество в средновековния Запад, пише novini.bg.

На тази дата хората се стараят да не напускат домовете си, тъй като се страхуват да не се разболеят или дори да умрат.

Както във всяко нещо и тук има такива, които не вярват, че високосната година е опасна. Дори напротив – вярват, че е специална и може да донесе приятни изненади, ако не се страхуваме и мислим за доброто.

#високосна година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници