Какво се случва с приятелите с привилегии с течение на времето?

Какво се случва с приятелите с привилегии с течение на времето?

canva

A A+ A++ A

Втри от четири случая взаимоотношенията се разпадат или променят формата си в рамките на една година.

Три четвърти от приятелите с привилегии (FWB) или се разпадат, или променят формата си в рамките на една година.
Хората, фокусирани върху запазването на приятелството, до голяма степен запазват успешни взаимоотношения, а тези, които търсят истинската любов, не успяват.
Комуникацията и определянето на граници е от решаващо значение за избягването на усложнения.

Хората влизат в тези взаимоотношения поради широк набор от причини. В резултат на това може би не е изненадващо, че партньорите често съобщават, че имат изключително различни очаквания за бъдещето.

Някои хора казват, че искат да станат романтични партньори, други се надяват да се върнат към приятелството си, а трети просто искат да останат FWB възможно най-дълго. Цялата тази променливост може да накара човек да се чуди какво в крайна сметка се случва с FWB с течение на времето и какъв е най-вероятният краен резултат от подобни взаимоотношения. Следващите заключения са направени на база на едногодишно проучване проведено, в търсене именно на тези отговори.

Как се развиват отношенията между приятелите с привилегии
Проучени са 192 души, които са съобщили, че имат текуща FWB връзка. Изследвани са в две различни момента във времето, разделени от около една година. Извадката предимно е идентифицирана като жени 70 процента, от които бели 74 процента и хетеросексуални 72 процента, със средна възраст 30 години. Участниците съобщават, че са познавали своят FWB по някакъв начин от около три години средно в началото на изследването.

В първата част на проучването участниците били попитани какво се надяват да се случи с текущата им FWB връзка в бъдеще. Те също бяха попитани доколко са доволни от връзката си и доколко обсъждат с партньора си правилата и границите й. Във втората част от проучването бяха попитани дали естеството на връзката им е същото или се е променило с течение на времето - и ако е така, защо.

И така, какво се случи след една година? Ето как стоят нещата:

26 процента все още са FWB
15 процента са станали романтични партньори
28 процента са се върнали към това да бъдат просто приятели
31 процента нямат никаква връзка с бившите си FWB

Казано по друг начин, по-голямата част от този FWB вид взаимоотношения се разпаднаха или промениха вида си в рамките на една година. Въпреки това, повечето участници все още поддържат поне някакъв вид връзка с другия човек, като само около един на всеки трима прекъсват всякакъв контакт.

Да останете приятели е реалистична цел - намирането на любовта не е
Разглеждайки първоначалните цели на хората в отношенията, открихме, че някои изглеждат по-постижими от други. Например, тези, които в крайна сметка искаха да се върнат към това да бъдат само приятели (т.е. те искаха само временни „привилегии“), бяха до голяма степен успешни. По-конкретно, 59 процента от онези, които са пожелали този резултат в първия етап на проучването, са го постигнали във втория. Това предполага, че запазването на приятелството изглежда е реалистична цел.

Тези, които искаха да останат FWB в дългосрочен план, бяха малко по-малко успешни, като 40 процента от тези, които го искаха в началото на проучването, съобщават, че все още са FWB в края. Така че, докато някои успяват да имат дългосрочни FWB, "привилегиите“ са краткотрайни за повечето.

И накрая, участниците, които искаха тези отношения да се превърнат в романтични, бяха най-малко успешни, като само 15 процента от тези, които първоначално искаха този резултат, го осъзнаха след една година. С други думи, хората, които започват връзка от типа FWB с надеждата да намерят истинската любов, най-често не сполучват. Със сигурност е възможно да се случи, разбира се, но не е много често срещано.

Комуникацията е ключова и при този вид взаимоотношения
Едно от другите ключови неща, които станаха ясни след проучването, е, че сред участниците, които съобщават, че поддържат поне някаква връзка с партньора си с течение на времето - независимо дали сексуална или не – са казали, че имат най-много комуникация относно основните правила на отношенията още в началото на проучването. Тези, които са били по-малко комуникативни в началото, е по-вероятно да съобщят, че нямат никаква връзка на втория етап.

Открие е и подобен модел при резултатите за удовлетворение от приятелството - тези, които са били по-щастливи от приятелството си още в началото, са по-склонни да поддържат някакъв вид връзка с течение на времето.

Освен това, когато хората, които вече не са били FWB във втория етап на проучването, са били помолени да опишат защо нещата не са се получили, най-често подаваните причини бяха, че не са общували достатъчно в началото и че са искали различни неща от връзката в сравнение с техният партньор.

Изводи: Как да направим така, че този тип взаимоотношения да сработят
Въпреки че тези констатации със сигурност не са представителни за всички FWB и определено са нужни повече изследвания по тази тема, те предполагат няколко важни заключения. Едното е, че взаимоотношенията при повечето FWB изглеждат като временно споразумение, което или се разпада, или променя формата си за по-малко от една година.

Освен това изглежда, че някои хора са по-успешни в получаването на това, което искат от този вид връзка, отколкото други. Тези, които са фокусирани върху запазването на приятелството, са най-склонни да получат това, което искат, докато тези, които търсят любов, са най-склонни да се окажат разочаровани.

В крайна сметка: Според това изследване, истински важното за сработването на FWB изглежда има много общо със съвпадащите очаквания, отличната комуникация и стабилното приятелство още в начало.

#приятели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници