Признаци, че имате токсично приятелство

Признаци, че имате токсично приятелство

pixabay

A A+ A++ A

Колкото и житейски опит да имате и без значение през какво сте преминали, може би сте устроени така, че винаги надеждата ви умира последна. Макар и наранявани, вие винаги се опитвате да се изправите, да простите и да се опитате да повярвате на хората… отново и отново. Кога обаче е дошъл моментът да кажете: „Край!“ и „Стига!“.

Кои са признаците, че приятелството, в което сте вярвали, към днешна дата се е превърнало в блед спомен? Ето и някои сигнали за това:

Приятелят ви постоянно ви обвинява

Може би отдавна вече не се чувствате комфортно на вашите срещи. Без значение какво ще кажете или споделите, усещате, че човекът отсреща сякаш негласно (или директно) ви обвинява. Усещате, че сякаш нямате почва под краката си – вечно виновни и неразбрани. Може би започвате да се чудите дали проблемът е във вас. Но това всъщност изобщо не е така – просто приятелството ви отдавна е приключило.

Усещате, че не ви разбират

Може би един от най-ценните аспекти на приятелството е да усетите, че отсрещният човек ви разбира и че вашите думи намират директен път към сърцето му, пише az-jenata.bg. Когато обаче това липсва, вероятно вие усещате една празнота. Сякаш това, което споделяте среща стена. Някогашният ви приятел вече се е превърнал в човек, който дори не се опитва да вникне във вашите проблеми. Вероятно неговите тревоги са единственото, което го интересува.

Търси ви, само ако има нужда от услуга

Ако преди време сте се срещали регулярно, може би малко по малко сте се отдалечили. Срещите ви така и не се състоят (тъй като вашият „приятел“ е вечно зает), но установявате, че ако въпросният има нужда от помощ, вие сте първи в списъка му с контакти. Разбира се, че е важно да можете да разчитате на приятелите си винаги, но ако приятелството ви е истинско, трябва да можете да споделяте не само лошите моменти, но и щастието.

Приятелят ви изисква цялото ви внимание (по всяко време)

Никой приятел не може да задоволи всяка емоционална нужда. Но токсичен приятел може да се опита да ви убеди, че сте единственият човек на света, който може да го разбере най-добре. Такъв човек може да се опита да привлече вниманието ви чрез изпращане на текстови съобщения или пък обаждания, търсейки непрекъснат контакт с вас. Токсичният приятел ще симулира кризи или пък ще преувеличи други житейски проблеми, за да получи вашата безрезервна подкрепа, споделяйки, че всички други са го отхвърлили. Такъв приятел постоянно ще ви хвали, само и само за да ви задържи около себе си.

В това приятелство вие давате много повече, отколкото получавате

Трябва да признаем – отдадеността във връзките не е нещо, което можем да измерим. Със сигурност никоя връзка не е точно 50/50, но ако чувствате, че вие сте този, който вечно дава повече, то най-вероятно вашето приятелство е станало токсично. Бъдете внимателни, защото вашите псевдо приятели могат да се възползват от това, тъй като получават всичко, което искат, при това без да положат каквито и да е усилия. Уверете се, че подобни хора не са приели за даденост вас и вашето приятелство.

Изгубили сте доверие

Доверието е в основата на всяка успешна връзка, в това число и на приятелството. Ако чувствате, че не можете вече да разчитате на този ваш приятел, имате ли наистина нужда от него? Ако този човек не идва навреме, пропуска важни уговорки и като цяло прави всичко възможно, за да не разчитате на него, може би вашето приятелство вече е станало токсично.

Чувствате се използвани

Според Елизабет Ломбардо (клиничен психолог и автор): „Един признак за токсичен приятел е такъв, който ви манипулира или ви кара да правите неща, които не искате да правите“. Такъв човек ще ви накара да сключите споразумение, което изглежда справедливо, но всъщност не е.

Говорят за вас

Разбира се, че е напълно в рамките на нормалното в приятелския си кръг да се коментирате един друг. Но от голямо значение е как точно правите това. Ако чуете, че някой ваш приятел постоянно ви обсъжда и критикува зад гърба ви, то той може би не е искрен. За това ще ви сигнализира и неговото поведение когато сте заедно. Обърнете внимание дали има смелостта да ви каже в очите това, което говори за вас докато ви няма.

#приятели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници