Перфектни за закуска: Тайната на неустоимите милинки
Милинките са една от традиционните закуски, които никога не омръзват. "Ако още малко се забавите, няма да остане нищо за вас, толкова са неустоими тези милинки"
Необходими продукти:
- брашно - 2 ч.ч.
- прясно мляко - 1 ч.ч. топло
- сол - 1 ч.л.
- захар - 1 ч.л.
- масло - 1 с.л.
- прясна мая - 10 г
За овалване на топчетата:
- масло - 3 с.л. разтопено
За поръсване:
- сирене - 200 г натрошено
Заливка:
- яйца - 1 бр.
- сирене - 50 г натрошено
- царевично брашно - 2 с.л.
- прясно мляко - 3 с.л.
Затоплете млякото и разтопете маслото поотделно.
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте сухата смес. В чаша добавете прясната мая и захарта, прибавете 3 с.л. от затопленото мляко и ги разтворете. Сипете разтворената мая в единия ъгъл на купата с брашно и разбъркайте на кашичка, поставете купата на топло за 10 минути да се активира маята.
След това добавете 1 с.л. от разтопеното масло и останалото прясно мляко при непрекъснато бъркане докато може, а после с ръце оформете много меко тесто. Завийте тестото със стреч фолио и поставете на топло (за целта ползвам фурната загрята на 50 градуса), там втасва почти тройно за 30 минути.
Намаслете тава с незалепващо покритие с диаметър – 24 см. Започнете да късате и оформяте топчета колкото голям орех от втасалото тесто. Овалвайте топчетата в разтопеното масло и ги подреждайте в тавата едно до друго, от средата в кръг докъдето стигне тестото. Поръсете с натрошеното сирене и включете фурната на 180 градуса.
Отделно разбийте яйцето с вилица, добавете прясното мляко, натрошеното сирене и царевичното брашно, разбъркайте на кашичка и залейте милинките със сместа.
Поставете тавата в нагрятата фурна и печете за около 40 минути.
Чудни и бързи милинки с невероятен вкус на масло!
Още по темата:
- » Лекарят съветва: Това са най-добрите храни за закуска
- » Лесна и здравословна закуска. Трябва ви минимален брой продукти
- » Инсулиновата резистентност и здравословна закуска: Какво трябва да знаете