Тагарев с условия към сглобката, за да си остане в министерския стол

Тагарев с условия към сглобката, за да си остане в министерския стол

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Свои условия, за да остане министър на отбраната и след ротацията на премиерите през март, ще постави Тодор Тагарев, ако получи покана от бъдещия министър-председател Мария Габриел. Това се разбра от негово изказване пред Би Ти Ви.

"Нямам покана да остана след ротацията. Ако имам, вече ще трябва да имаме разговор за това при какви условия ще се очаква да изпълнявам своите отговорности. В една трудна ситуация сме, която изисква бърза адаптация на цялата отбранителна система. Това далеч не е тривиален въпрос и за да се реши той, е необходима възможно най-широка политическа подкрепа и със сигурност такава от парламента. Министър, който няма политическа подкрепа от парламента, няма шанс да осъществи нужните реформи", коментира Тагарев на въпрос дали ще остане министър на отбраната в кабинета на Мария Габриел.

"Аз съм човек с математическа подготовка и се изказвам максимално прецизно - Ако имам покана, ще имаме разговор, ще видим дали ще бъдат създадени условията, за да мога да си изпълнявам задълженията така, както аз ги разбирам", допълни Тагарев.

Министърът е бил и в първоначалния списък на правителствената делегация за САЩ. Той е трябвало да проведе срещи в Пентагона, но е взето решение да не пътува и затова разговорите му ще се проведат дистанционно, стана ясно от думите му.

Тази седмица за САЩ ще пътуват само трима министри – финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев. Първоначалната идея бе с тях да бъде и премиерът Николай Денков. Но още в неделя той обясни, че няма да пътува. Сред причините Денков посочи протестът на земеделските производители.

В същото време стана ясно и че американският държавен секретар Антъни Блинкен e заминал в неделя на посещение в Близкия Изток, за да съдейства за освобождаване на заложниците на „Хамас" в ивицата Газа и да подсигури хуманитарна пауза. Това също обяснява защо визитата на Денков в САЩ няма как да се случи тази седмица.

Запитан бил ли е в списъка с делегатите за САЩ, днес Тагарев каза: Имаше такава идея, да.

Имам уговорена среща на много високо ниво в Пентагона, която ще проведа онлайн, допълни той. Но отказа да сподели с кого точно ще разговаря.

Военният министър обясни, че няма повече информация по случая с арестувания за шпионаж служител на ДАНС.

Надявам се тези, които са провели операцията, да са действали достатъчно професионално и да са имали достатъчно данни, каза министърът.

При нас органът, който извършва проучвания за допуск до класифицирана информация, е ДАНС. В зависимост от нивото на достъп, той може да е до 3-4 г. Периодично се прави преценка на служителите, обясни той.

При визитата си в САЩ в средата на миналия месец Тагарев обсъди възможностите за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси. На тази идея се противопоставиха от опозицията в парламента.

Има решение на Народното събрание, което ми възлага да провеждам такива преговори, а явно някои депутати не са запознати. От какво е възмутена опозицията? Че искаме по-силна отбрана. Казват, че нямаме нужда, а имаме. Какво искат - да имаме или да нямаме отбрана?, запита Тагарев.

Няколко правителствени ръководители вече излязоха с теза, че трябва да се готвим за война. Рисковете нарастват и трябва да работим за минимизирането им. Водещо в отбранителната политика е да не се стига до военни действия, увери министърът.

Говорим за рискове в случай, че Русия успее да постигне целите си в Украйна и след това продължи с агресивните си действия, каза той, цитиран от "24 часа".

#Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници