Пик на слънчевата активност тази година, повече магнитвни бури и радиация

Пик на слънчевата активност тази година, повече магнитвни бури и радиация
A A+ A++ A

Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на 25-ия си цикъл между януари и октомври 2024г. Това е цяла година по-рано от изчисленията на учените. Според тях се очаква той да е по-дълъг и силен от обичайно, съобщава Meteo Balkans.

Соларните цикли представляват периоди от около 11 години, в които Слънцето достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Цикъл 25, който се очаква да завърши в края на 2024г. е значително по-силен от последния, 24, цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и следователно - по-чести геомагнитни бурии и по-силна слънчева радиация.

Учените изчисляват соларния максимум на база исторически данни, и чрез наблюдение на слънчевите петна и движението на горещи йонизирани газове, които влияят на магнитното поле на слънцето.

Тези изчисления са важни, защото слънчевата активност има ефект върху много земни технологии, сред които енергопреносната мрежа, сателити и GPS сигнала.

Повишената активност на слънцето означава повече геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с повишена чувствителност към подобни явления.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници