Туристическите такси в Европа поскъпват, ето къде колко ще плащаме

Туристическите такси в Европа поскъпват, ето къде колко ще плащаме

Pixabay

A A+ A++ A

Всъщност една от идеите за това туристите да се таксуват по-скъпо е борбата със свръхтуризма. Финансовата мярка се налага, за да запази околната среда, качеството на живот на местните и преживяванията на самите посетители. България има една от най-ниските такси за туристи – около 1.5 евро на нощувка, а близо 10 пъти повече струва туристическият данък в Амстердам.

От Амстердам до Фаро през Барселона – тази година пътуването ни ще струва по-скъпо, заради по-високите туристически данъци, приети от много европейски държави. Всички те мотивират решението си заради необходимостта да се ограничат големите потоци от хора.

Най-солено ще ни струва престоят в Амстердам – 12,5% от цената на нощувката в хотел. Столицата на Нидерландия увеличава туристическата такса, а приходите ще бъдат инвестирани в екология и чистотата на града. Увеличава се и данъкът за круизните пътници от 8 на 11 евро на ден.

От каналите на "Северната Венеция” – Амстердам, до тези на италианската. Туристите във Венеция, които не нощуват там, ще плащат дневна такса от 5 евро, за да се любуват на романтиката на красивия град.

Особено динамично лято очаква Париж. Френската столица се готви за тълпите от туристи, които ще дойдат и заради Олимпийските игри. Цените за транспорт и нощувки скачат главоломно, а правителството реши да вдигне с почти 200 процента туристическия данък в Париж. Така, в по-хубавите хотели, таксата за нощувка на човек ще струва около 15 евро.

Любимата на милиони българи Гърция въвежда от лятото т.н. "климатичен данък”. Нощувките ще се таксуват допълнително в зависимост от категорията на мястото за настаняване. Таксите ще варират между 1.50 евро за апаратаменти или по-скромни хотели до 10 евро на вечер за по-луксозните нощувки. Средствата от данъка ще се използвани за възстановяване на природата след климатични катаклизми.

Не бъдете изнеданани ако ви поискат повече за хотел в Испания. Барселона гласува и увеличава туристическата такса на 3.25 евро от 1 април. Португалия, която пълни хазната си от туризъм, също вдига цените за посетители. Там туристическите такси ще варират в зависимост от сезона.

Швейцария, която доскоро бореше масовия туризъм чрез допълнителни входни такси, днес бистри стратегия за привличане повече туристи … от Китай. Инфлацията и глобалното затопляне изправиха популярни ски курорти пред сериозни финансови проблеми. Шефът на швейцарския туризъм отправи топло посрещане към китайските туристи като обяви, че Швейцария ускорява визовите процедури за тях.

И докато Швейцария бърза да привлече повече китайски туристи - Индия се разсърди на Малдивите и спря полетите до екзотичната дестинация. Пренебрежителни публикации в социалните мрежи срещу индийския премиер вгорчиха отношенията между южноазиатските съседи, разказва НОВА.

#туристически такси #Европа #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници