България с достатъчни водни ресурси, но лоша канализация

България с достатъчни водни ресурси, но лоша канализация
Екоминистърът обясни, че само преди дни ЕК е издала европейска стратегия за ефективно използване на водите на Стария континент. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Дълги години имаше разпространено мнение, че България е бедна на водни ресурси, а всъщност водата е повече от достатъчна - проблемът е, че лошо се съхраняв, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

По време на откриването на петата Международна конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи" министър Карджова посочи, че водопроводите са в критично състояние и се допускат големи загуб, но България инвестира над 1.7 млрд. лева във водния сектор, предаде Би Ти Ви.

Екоминистърът обясни, че само преди дни ЕК е издала европейска стратегия за ефективно използване на водите на Стария континент.

„Брюксел дълго време работи по този документ, т.е. темата за ефективното използване на водите е много важна. Убедена съм, че ние вървим в правилна посока, предстоят и законодателни промени", уточни Караджова.

По думите й прогнозите са, че до 2050 г. населението на света ще достигне 9 млрд. души и това е голямо предизвикателство.

„Едни от най-ценните ресурси са водата и плодородните земи и така ние сме богата държава – имаме земя и плодородна територия", каза министърът по околната среда и водите.

#вода #канализация #ресурси #доклад #министър на околната среда и водите #Нона Караджова #ЕК #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници