Вкусни храни, които понижават холестерола

Вкусни храни, които понижават холестерола

pixabay

A A+ A++ A

Диетолозите посочиха храните, които ще ни избавят от глада между храненията и в същото време ще са полезни за организма.

Чипсът и крекерите не са добър метод за борба с глада! Ефектът на насищане не трае дълго и е съкрушителен удар за тялото. Много по-добре е да изберете варианти, които ще ви бъдат от полза, например, ще помогнат за понижаване на нивата на холестерола и в същото време ще са наистина вкусни.

Овесени ядки
Благодарение на високото си съдържание на фибри, овесените ядки ефективно премахват холестерола от тялото ни. Проучване, проведено в Харвард, включващо 40 000 лекари, е установило, че богатата на фибри диета намалява риска от коронарна болест на сърцето с 40 процента.

Пуканки
Една порция пукана царевица съдържа около 4 грама диетични фибри, които понижават холестерола. Диетологът Клара Лоусън препоръча начин за приготвяне на пуканки , който ще ги направи по-нискокалорични и по-здравословни. Заменете маслото със зехтин и добавете малко пармезан за вкус.

Цаца
Това не е точно традиционна закуска, но може да бъде здравословно за сърцето благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини. Те помагат за понижаване на нивата на триглицеридите. Ако тези нива са завишени, това застрашава развитието на коронарна болест на сърцето. Но, внимание! Диетолозите не препоръчват да се увличате с цацата. Достатъчно е да изядете около 50 грама, за да получите полза, а не вреда за тялото си. Цацата може да бъде заменена с консервирана сьомга или сардини.

Шамфъстък и ябълки
Диетологът Мишел Рутенщайн смята тази опция за закуска за почти идеална. Ябълките съдържат разтворими фибри, които понижават холестерола, а пресните шамфъстъци съдържат фитостерол, който повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), добрият холестерол.

Домашен чипс
Това е може би една от най-нездравословните закуски. Ако си направите сами чипс, ще ви е от полза в борбата с лошия холестерол. И всичко това, защото картофите са богати на фибри, калий и съдържат малко калории. Всичко това помага за здравата сърдечна дейност. Как се прави домашен чипс? Нарежете суровите картофи на ситно, можете да направите това с помощта на белачка за зеленчуци. Поставете филийките върху хартия за печене, поръсете със зехтин и запечете. Можете да добавите подправки на вкус, всичко с изключение на сол.

Хляб с кълнове
Той е богат на хранителни вещества и съдържа огромно количество фибри. Можете да изпечете този хляб сами у дома или да го купите в магазините. Има много рецепти, например с добавяне на бобови растения. Препечете филия хляб с покълнали зърна, намажете я с бадемово масло или я накапете с няколко капки зехтин и ще имате здравословен тост с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, които нормализират нивата на холестерола.

Овесени блокчета
Те са чудесен източник на фибри и по-лесни за приемане в движение от обикновените овесени ядки, казва диетологът Лиза Ричардс.

Салса с боб
Всички бобови растения съдържат голямо количество фибри. Те могат да са още по-здравословни и вкусни, ако просто направите салса, която е подобна на салата. Нужни са ви сварен боб, чери домати, зелени чушки, кисели чушки и подправки на вкус. Всичко се разбърква и се поръсва със зехтин и лимонов сок. По този начин не само ще намалите нивата на холестерола, но и ще наситите тялото си с витамини.

#ядки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници