Руслан Трад: Специалната военна операция на Нетаняху вече е пълномащабна война

Руслан Трад: Специалната военна операция на Нетаняху вече е пълномащабна война
A A+ A++ A

Конфликтът вече не е само на територията на Ивицата Газа. Той премина границите на анклава още в първите дни след атаката на "Хамас". Има активизиране на напрежение в диаспорите далеч извън Близкия изток.

Това заяви в интервю за БНР журналистът Руслан Трад.

Има сериозен ръст на терористична активност. Има активизиране на лобита от двете страни. Този конфликт има много повече измерения от воденето на военни действия на терен – има дипломатически и икономически фронт, поясни той в предаването "Събота 150".

"Хамас" е преди всичко съпротивително движение, след това терористична организация, посочи Руслан Трад.

"В момента имаме дори ръст на подкрепата за "Хамас" в Западния бряг. Тук идва общата идея за Палестина – тема, която отново излиза на дневен ред."

Очевидно военната операция на Нетаняху вече е пълномащабна война, изрази мнение журналистът и отбеляза, че въпреки безпрецедентната военна операция, която провежда Израел на терен, Израел понася загуби и има проблем с навлизането навътре в Ивицата Газа.

Може да очакваме дълъг конфликт и поколение, което ще израсне в ситуация на война, подчерта Руслан Трад.

Руслан Трад коментира, че светът е много различен дори от миналата година насам и е разделен на две крайности. Според него "имаме изключително променена среда на сигурност, много сериозно ранена система на международните отношения" и се размразяват конфликти, които започват да предизвикват сериозни вълни, а на този фон "международните организации не се промениха".

Той прогнозира напрегната следваща година заради безпрецедентния брой конфликти, на които сме свидетели.

Разполагането на бойни кораби в региона означава ескалация в по-широк мащаб, смята Трад относно зачестилите инциденти с търговски кораби край бреговете на Йемен и идеята за изпращане на група бойни кораби в Червено море.

Има все по-голяма възможност да бъде спряна изобщо логистиката през Червено море, посочи той.

"Към този момент знаем, че за моряците няма опасност. Това е практика на хутите. По-скоро използват тези случаи за пропаганда."

#Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници