Нетаняху: Ако Хамас оцелее в Газа, оста на злото ще продължи с ново клане

Нетаняху: Ако Хамас оцелее в Газа, оста на злото ще продължи с ново клане
A A+ A++ A

"Хамас" води преговори за прекратяване на огъня, въпреки че Израел отхвърли предложението на групировката. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече условията, които постави "Хамас" "странни" и обеща да продължи военните действия до "пълна победа".

За предстоящи атаки в Рафах, на границата между Газа и Египет, предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че това е последната крепост на "Хамас". Най-малко 13 души са загинали тази сутрин при израелски въздушни удари там, твърди палестинското здравно министрество. На границата са се струпали над един милион палестинци, жители на ивицата Газа, в търсене на сигурност.

"Няма друго решение освен пълната победа", категоричен е Нетаняху:

"Ако Хамас" оцелее в Газа, следващото клане е въпрос на време. Оста на злото около Иран ще продължи с убийствата".

В края на петата си обиколка в Близкия изток от началото на войната американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да смекчи реториката си.

Въпреки че в отговора на "Хамас" има някои откровено неприемливи положения, той дава простор за постигане на споразумение", каза Блинкън. Днес той разговаря с основния опозиционен лидер Яир Лапид, който индиректно опонира на военните закани на Нетаняху: След срещата с Блинкън Лапид написа в социалната мрежа "Х", че връщането на заложниците и изкореняването на "Хамас" не са взаимноизключващи се цели.

В Кайро преговори водят делегация на "Хамас" и египетски посредници, а след това в разговорите се включиха и дипломати от Катар, предаде "Франс прес". Според представител на "Хамас" преговорите се водят индиректно в няколко кръга. В египетската столица се обсъжда първата фаза на предложеното прекратяване на огъня, което да продължи около месец и половина. Първата фаза трябва да включва хуманитарна помощ за ивицата Газа - по 400 до 500 камиона дневно храна, лекарства и гориво. Паралелно ще се водят преговори за размяна на заложници срещу палестински жени и деца, държани в израелски затвори.

#"Хамас" #Бенямин Нетаняху #Израел #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници