Какво НЕ трябва да се прави през високосната 2024 година

Какво НЕ трябва да се прави през високосната 2024 година
A A+ A++ A

Наближава 2024 година и като всяко ново нещо носи със себе си тайнствеността на непознатото. 2024-та е още по-загадъчна, защото е и високосна.

На всеки 4 години в нашия календар има 1 ден повече и се появява през февруари, когато той наброява 29 дни.

Високосната година е смятана от мнозина за нещастна. Има голям брой знаци и суеверия по отношение на такава година, тъй като тя е рядка и носи неизвестност, непознатост и опасност.

Наличието на високосна година в календара се дължи на несъответствието между григорианския календар и слънчевата система. Всъщност Земята прави пълен оборот около Слънцето не за 365 дни, както си мислим, а за 365 дни, 5 часа, 46 минути и 48 секунди. В продължение на 4 години тези часове, минути и секунди се натрупват в "допълнителен" ден, необходим за синхронизиране на дните ни със Земята и нейните сезони.

Суеверията относно високосните години вероятно произхождат от източната култура, където числото 4 е в съзвучие със „смърт“.

Според суеверията през 2024 г. не трябва да се правят следните неща:

- смяна на работа

- започване на собствен бизнес

- закупуване на ново жилище

- да се говори за плановете за следващата година на всеки, освен на най-близките

- да се завъждат домашни любимци

-да се вдига сватба

-да се предприемат дълги пътувания

- да се подстригват бременните

Родените на 29 февруари не трябва да празнуват на този ден, а на предходния или следващия.

През високосна година се носи сребро. Хората от много краища по света и до ден днешен вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет. Те считали, че високосната година носи беди със себе си и че среброто има способността да ги неутрализира. Затова в миналото те носели сребърна монета за здраве, а днес се окичват със сребърни бижута.

Източните славяни обвиняват Свети Касиан, който е роден на 29 февруари, за всичко, което се случва през високосната година. Има и една съответна поговорка: „Както и да погледне Касиан, всичко повяхва“.

Йоан Аскет или Йоан Касиан Римлянинок (350 - 435 година) , е християнски монах и богослов, прославен както в западната, така и в източната църкви за своите мистични писания. Касиан е известен с ролята си в пренасянето на идеите и практиките на ранното християнско монашество в средновековния Запад.

На тази дата хората се стараят да не напускат домовете си, тъй като се страхуват да не се разболеят или дори да умрат.

Както във всяко нещо и тук има такива, които не вярват, че високосната година е опасна. Дори напротив – вярват, че е специална и може да донесе приятни изненади, ако не се страхуваме и мислим за доброто, отбелязва "Телеграф".


#високосна година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници