БСП сезира Комисията „Янев“ за разваления боб и пиарките на Мирослав Найденов

A A+ A++ A

Депутатът от БСП Добрин Данев внася петък в комисията на Яне Янев сигнал, свързан с програма „Благотворителност“ на земеделското министерство и снабдяването със стоки на хора в неравностойно положение, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Депутатът отбеляза, че тази година програмата е за около 45 млн. лв., но голяма част от позициите в търга са спечелени от една фирма – „Фантастика 95“, при това на цени, които са много по-високи от борсовите, предаде БГНЕС.

„Разликата, която възлиза на около 4 млн. лв., вместо да отиде до 300 000 бедни в страната, отива в джоба на тази фирма“, възмути се депутатът от левицата.

Мая Манолова добави, че по време на парламентарния контрол социалистите ще питат земеделския министър Мирослав Найденов дали е санкционирана фирмата, която достави заразения зрял боб.

Тя изтъкна, че от разликата в цената на боба фирмата е спечелила над 1 млн. лв.

Корнелия Нинова обяви, че внася сигнал за Красимира Спасова и Лора Димитрова, които станаха известни като пиарките на Мирослав Найденов и които спечелиха обществени поръчки на завишени цени.

Две бивши служителки на Агенцията по храните получиха по 50 хил. лв. „за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във „Фейсбук“ и „Туитър“.

В същото време една от дамите - 25-годишната Кристина Спасова, за кратко време е успяла да закупи два офиса за над 500 хил. лева.

На 21 август Агенция БГНЕС публикува факсимиле, което разкри, че фирма на бившите пиарки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е сключила договор за около 50 хил. лв. за представяне в социалните мрежи на ПРСР.

Фермери, участващи в Комитета по наблюдение на програмата алармираха за подписания договор, а от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) потвърдиха за него.

За „изработване и поддържане на интернет страница на ПРСР във „Фейсбук“ и „Туитър“ на 12 януари  е сключен договор с „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД. Така най-накрая се разбули мистерията коя е фирмата късметлия, взела апетитната поръчка.

От аграрното министерство обясниха, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Водещият критерий за избор на изпълнител е бил най-ниската предложена цена.

Зад „КЕЙ ЕМ КОМ" ООД обаче стоят бившите пиарки на БАБХ на 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова.

Проверка в Търговския регистър показа, че фирмата е учредена на 2 септември 2011 г., т.е. само три месеца преди да се подпише договорът.

Интересно е още и това, че преди да учреди фирмата, фирменият регистър ДАКСИ показа, че Спасова е била в управата на Консорциум Д енд „Д-КЕЙ ЕМ КОМ" ДЗЗД, за която ДАКСИ посочва, че е прекратила дейността си.

Собственици на последната фирма с 50% от капитала е била Д ЕНД Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността.

Според официалния отговор на МЗХ Кристина Спасова е работила като старши експерт „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции“ от 20 април 2011 до 2 септември същата година.

В същата дирекция е работила и Лора Димитрова, но на длъжност младши специалист, в периода от 9 март 2011 г. до 27 февруари 2012 г.

#„Кей Ем Ком" #„Туитър" #„Фейсбук" #„Фантастика 95" #Лора Димитрова #Красимира Спасова #Българска агенция по безопасност на храните #МЗХ #Министерство на земеделието и храните #Боб #министър на земеделието и храните #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници