20% поевтиняване на газа е неочаквано добре, според проф. Ал. Тасев

20% поевтиняване на газа е неочаквано добре, според проф. Ал. Тасев
Карта на маршрута на проекта за газопровод „Южен поток“. Карта: south-stream.info
A A+ A++ A

Енергийният експерт проф. Александър Тасев определи преговорите „Газпром" за намаляване на цената на руския газ за България с 20% като неочаквано благоприятни.

По думите му, 20-процентното намаление ще остане в сила за срок от 6 г. след 1 януари при условие, че в края на периода не се наложи преизчисление заради запазената стара формула, предаде БГНЕС.

„Върху старата формула е нанесена корекция, която ще позволи динамично тези 20% да се спазват при всяко преизчисляване, което е на тримесечна база. Останалото, от гледна точка на курсове, валути вече е дисперсия – може да бъде по-добре, може да бъде по-зле, но това не са фактори, които са отчетени сега," обясни проф. Александър Тасев.

Той посочи, че в приемната станция на „Южен поток" в България ще постъпват 63 млрд. куб. метра газ, които се разделят в два потока.

„Единственото нещо, което ще тежи в обслужването на транзита през Провадия, са тези нови 56 километра, които трябва да бъдат направени от Варна. Оттам нататък има 41 милиарда кубически метра газ, които ще пътуват към Европа, следователно те ще носят прихода, а не споменатите 63 милиарда куб. м.," поясни енергийният експерт.

Той уточни, че е запазена транзитната такса върху досега съществуващата система, която вече отдавна се е изплатила, защото срокът на нормативното откупуване на компресорните станции и основното оборудване е 10 години, а те вече са минали.

Амортизационната схема в момента е минимална и България ще печели повече от сегашния транзит, увеличен с 2,5 млрд. куб. м, който ще остане в разположение на „Булгартрансгаз", допълни Александър Тасев.

„С началото на функционирането на „Южен поток" ние всъщност отрязваме тръбите, които идваха досега от Негро вода за националния газопровод, а от Исакча – за транзитния," обясни в подробности проф. Александър Тасев.

Той посочи, че с тези тръби България ще икономиса между 15 и 20 млн. долара годишно от транзитните такси през Румъния.

„Новият момент, който ме изненада, е че инвеститорите заявиха, че по трасето на „Южен поток" ще строят електроцентрали на газ," посочи проф. Александър Тасев.

„На нашата енергийна система са нужни балансиращи мощности, за да покрият пиковите товари и особено колебанията, които възникват в системата във връзка с действието на възобновяемите енергийни източници," коментира още енергийният експерт.

Той смята, че това би трябвало да направи държавата, за да поддържа стабилността или да бъдат задължени дружества, построили ВЕИ, макар че ще се влоши финансовата им схема, разсъждава професорът.

#„Газпром" #„Южен поток" #Александър Тасев #природен газ #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници