Строго скретно: Кенеди убит заради извънземните?

Строго скретно: Кенеди убит заради извънземните?
A A+ A++ A

На 22 ноември се навършват 60 години от убийството на американския президент Джон Кенеди. Покушението, разтърсило целия свят, се смята за една от най-големите криминални мистерии в съвременната човешка история.

Вече десетилетия наред светът не може да си отговори на въпроса защо на 22 ноември 1963 г. Лий Харви Осуалд застрелва държавния глава на САЩ. Има редица подозрения, че той е накиснат като изкупителна жертва. Изследователи сочат още, че е невъзможно сам да е организирал това престъпление. Много теории на конспирацията се завъртяха през години, а последните разкрити данни добавят още една.

Тайни

Президентът Джо Байдън обяви, че е завършил „окончателното сертифициране“ на досиетата, които трябва да бъдат публикувани във връзка с убийството на Кенеди, въпреки че 4684 документа все още се пазят изцяло или частично в тайна. Националният архив вече публикува хиляди поверителни документи, свързани с трагедията, разиграла се през ноември 1963 г. Документите включват информация от ЦРУ, ФБР, Държавния департамент и други агенции по теми като контактите на убиеца Лий Харви Осуалд със съветски и кубински служители, анонимни сигнали и заплахи и разследвания на стрелбата.

Един от наскоро публикуваните документи разкрива името на служител на ЦРУ, който е прихванал пощата на Осуалд в месеците преди убийството на Джон Кенеди - Рубен Ефрон.

Среща

Оказва се, че Ефрон е имал среща с НЛО през 1955 г., когато е бил на пътуване с влак през Съветския съюз със сенатор Ричард Ръсел, демократ от Джорджия и полковник от армията. Всички те са видели това, което в доклада на ЦРУ е описано като „летящи чинии“, въпреки че скептици твърдели, че това са съветски самолети. Само че и до днес няма данни СССР, а и днес Русия да разполага с такава съвършена технология, иначе войната в Украйна отдавна да е свършила, коментират фенове на конспиративните теории.

Някои изследователи даже виждат връзка между Ефрон и убийството на Кенеди и се чудят дали агентът не е знаел повече, отколкото е издал пред шефовете си. Те също така се надяват, че двупартиен законопроект за разсекретяване на записите на НЛО ще разкрие повече за знанията и участието на правителството в разследването на неидентифицирани аномални явления.

История, която съчетава прикриването на НЛО с убийството на Джон Ф. Кенеди, е златна мина за всякакви теории. Писателят Уилям Лестър е именно един от хората, които смятат, че са открили такава връзка, докато писал книгата си за убийството на президента. В изследването му, озаглавено „Празник на свободата: JFK и новата граница“, Лестер показва бележка, написана от Кенеди и адресирана до ЦРУ, в която президентът изисква поверителна информация за НЛО.

Строго секретно

Непоказваната досега строго секретна бележка се предполага, че е написана на 12 ноември 1963 г. С нея президентът нарежда на директора на ЦРУ да организира разузнавателните файлове на агенцията, свързани с НЛО, и да го информира за всички „неизвестни“ до следващия февруари. Десет дни по-късно Кенеди е убит.

Новопоявилият се документ няма как да не налее масло в неугасващия огън около смъртта на президента. Но тук идва и най-важният въпрос - автентична ли е бележката? Лестър, експерт по паранормални явления, твърди, че е получил документа заедно с два други от ЦРУ съгласно Закона за свобода на информацията. „Правителството редовно разсекретява документи след определен период от време и тогава трябва да подадете искане за достъп до тях“, разказва авторът. Строго секретната бележка обаче не се е появила никъде другаде освен в книгата на Лестър и някои архивисти поставят под съмнение нейната автентичност.

Техник изследовател в библиотеката в Бостън, който пожелал да остане анонимен, не успял да намери копие от нея в президентския архив, който съдържа копия на всички писма на Джон Кенеди. „Направихме някои проучвания в президентските документи, за да се опитаме да намерим доказателства за писмото от 12 ноември 1963 г. до директора на ЦРУ Джон Маккоун. При търсене във файловете на кабинета на президента – файловете на ЦРУ, НАСА и националната сигурност – не можахме да намерим доказателства за тази бележка или нещо подобно", обясни той.

Появи се и версия, че тя е изнесена тайно и не е върната, за да не бъде унищожена. Предполага се, че президентът е събирал данни не само за извънземните в СССР, но и за контакти и наблюдения на пришълци в Америка и техните кораби. Той е искал да направи изявление пред човечеството, че извънземните съществуват и са сред нас, но в този миг някой решил да му запуши устата с няколко куршума, гласи конспиративната уфологична версия.

Вторият стрелец

Теориите за убийството на Кенеди обаче са не една и две. Освен че светът продължава да се пита кой стои зад покушението, още една конспирация все още не е развенчана, а именно колко стрелци е имало на Дийли плаза в Далас на 22 ноември. Един от агентите на Сикрет сървис - Пол Ландис, никога няма да забрави как държавният глава е застрелян пред очите му и уверено твърди, че Осуалд не е единственият стрелец.

Спомените на Ландис хвърлят огромна сянка върху официалния разказ на комисията „Уорън“ за случилото се в 12:30 часа следобед в онзи слънчев есенен ден. По-конкретно бившият агент оспорва, че по Кенеди е стреляно два пъти и че вторият, така наречен „магически“ куршум, е успял да премине през Джон Кенеди, след което да улучи губернатора на Тексас Джон Конъли.

Сигурното е, че Пол Ландис е бил там, когато всичко се е случило. Той си спомня как чува първия изстрел от дясната му страна и се обръща да погледне президента. „Той се наведе леко наляво, към г-жа Кенеди, и си помислих, че се обръща, за да види откъде идва шумът. Не разбрах, че е бил вече улучен по това време. Тогава чух втория изстрел. От моята позиция, при която стоях на стъпалото на последващата кола, не видях никаква реакция в колата на президента, така че реших, че изстрелът е пропуснал. Третият изстрел дойде сравнително бързо след втория... и след това се втурнахме към болница „Паркланд Мемориъл“, разказва свидетелят агент.

Оглед

Сикрет сървис попадат на части от два куршума в локва кръв, когато започват да оглеждат фаталната лимузина. „Нямаше кой да обезопаси местопрестъплението, така че внезапно реших да сложа един от куршумите в джоба си“, разкрива още Ландис.

Теорията на Сикрет сървис за втори стрелец и три куршума се потвърждава и от медицинската сестра Филис Джей Хол, която е била в спешното отделение на болницата в Далас, където Кенеди е транспортиран след покушението.

Загадка

Пред британския вестник „Дъ Мирър“ (The Mirror) преди време медсестрата Филис Джей Хол разкри следното: „Видях куршум, забит между ухото и рамото на Кенеди. Беше насочен нагоре и не показваше признаци на повреда. Имах голям опит в работата с огнестрелни рани, но никога преди не бях виждала нещо подобно. Нямаше нищо общо със стандартните куршуми и другите, изстреляни по Кенеди след това. Също така знам, че след това този куршум не е използван като доказателство в разследването“. Къде е този специален куршум и до днес остава загадка.

Джими Картър описа кораб на пришълците

От XVIII век до днес начело на Страната на неограничените възможности са били някои от най-смелите, умни, предприемчиви и богати хора. 39-ят президент Джими Картър (с мандат 1977-1981) е носител на Нобелова награда за мир, а тази есен навърши 99 лета. Някогашният собственик на плантация за фъстъци обаче влезе в историята с това, че стана първият US президент, разкрил данни за НЛО. Той се натъкнал на феномена през 1969 в щата Джорджия. Картър си спомни, че летящата чиния мигала с разноцветни светлини, а освен него имало още 25 души свидетели.

Преди време списание „Форбс“ изчисли, че Вашингтон заедно с убития при покушение Джон Кенеди са сред най-богатите янки, заемали тази длъжност. Бие ги единствено 45-ият президент Доналд Тръмп, който стана първият милиардер, оглавил Белия дом.

Статистиката сочи, че около 10% от заемалите поста са убити. При четирима това се случва, докато са на кормилото на страната: Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд, Уилям Маккинли и Джон Кенеди. За други двама - Закари Тейлър и Уорън Хардинг, има съмнение, че са отровени, пише "Телеграф".

#Джон Кенеди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници