ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА – премиера на 5 ноември по National Geographic

ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА – премиера на 5 ноември по National Geographic
A A+ A++ A

По случай навършването на 60 години от убийството на бившия президент на САЩ Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г. отличената с „Еми“ и призната от критиците поредица „ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ се завръща с второто си издание „ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“. Продукцията в три части рисува подробна картина на този трагичен момент от американската история и последиците му. Първите два епизода ще се излъчат премиерно на 5 ноември, неделя, от 22 часа, последвани от трети епизод на 6 ноември, понеделник, от 22 часа по National Geographic.

Поредицата е създадена от наградената с „Еми“ продуцентска къща 72 Films и Дейвид Глоувър, както и от отличените с „Оскар“ изпълнителни продуценти Дан Линдзи и Ти Джей Мартин в официално сътрудничество The Sixth Floor Museum в Дийли Плаза, Далас. Екипът получава разрешение да колоризира за пръв път архивните новинарски видеоматериали на музея, които преплита умело с ключови разкази на някои от последните живи свидетели. Резултатът е завладяващ преглед минута по минута на съдбовния ден, променил завинаги историята на Америка.

„ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ включва колоризирани видеоматериали и сведения от присъствалите на покушението в Далас. Някои от тях споделят за пръв път историите си в документален филм. Колоризираните архивни материали включват кадри от задържането на Лий Харви Осуалд в полицейския участък и убийството му по време на прехвърлянето му в окръжния затвор. Сред участниците, които споделят за пръв път емоционалните си истории в документален филм са: Пеги Симпсън – единствената жена репортер на „Асошиейтед Прес“, работила в Тексас през 1963 г., и очевидец на убийството на Осуалд; Ръсти Робинс – полицай от Далас, познавал убиеца на Осуалд, Джак Руби; Бил Мърсър – местен репортер от радиостанцията KRLD, който пръв информира заподозрения Осуалд, че е обвинен в убийството на президента.

За да представи детайлно историята, National Geographic интервюира също: Клинт Хил – агент от тайните служби на САЩ, разпределен да охранява Джаки Кенеди. Той скача върху движещата се кола, за да помогне на първата дама след изстрелите; Пол Ландис – агент от тайните служби, който участва за пръв път в президентски кортеж по време на инцидента; Сид Дейвис – кореспондент на Белия дом, присъствал на президентската клетва на Линдън Джонсън на борда на „Еър Форс Едно“ малко след покушението; Бюл Фрейзър, закарал Осуалд на работа до тексаското книгохранилище на сутринта преди убийството; Джон Брюър – служител в магазин за обувки в Далас, помогнал на полицията да открие Лий Харви Осуалд; Рут Пейн – приятелка на съпругата на Осуалд, Марина, живяла с нея по време на покушението; Гейл и Бил Нюман – най-преките живи цивилни свидетели на стрелбата.

В трите епизода зрителите ще чуят записи на разговори, проведени по полицейските радиостанции по време на издирването на стрелеца на 22 ноември 1963 г. Те включват диспечерски записи от момента на стрелбата по далаския полицай Джеферсън Типит до издирването на Осуалд около Тексаския театър и задържането му. Всеки епизод включва и откъси от излъчени на живо новинарски емисии, които предават страха, объркването и тъгата, обзели страната след смъртта на президента Кенеди и полицай Типит.

„ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА предлага на зрителите уникалната възможност да чуят историите на някои от последните живи свидетели на съдбовните събития от 22 ноември 1963 г., - казва Том Макдоналд, изпълнителен вицепрезидент за „Глобални документални продукции и нескриптирано съдържание“ на National Geographic. – Много от свидетелите са на 80 – 90-годишна възраст. Това може да се окаже последната ни възможност да чуем разказите и показанията им. National Geographic се стреми да запази историческите събития в паметта ни. Интервютата в поредицата представляват уникален труд, който хвърля нова светлина върху усещанията на присъствалите на събитията в този ден.

Поредицата представя в реално време не само деня на убийството на Джон Кенеди, но и дните преди и след това, включително пристигането на президента в Далас на 22 ноември, стрелбата по Осуалд на 24 ноември и погребението на Кенеди на 25 ноември.

Трите епизода включват:

  • Убийство

Президент Джон Кенеди и съпругата му Джаки заминават за Тексас, докато се готвят за изборите през 1964 г. Придружава ги екип на тайните служби на САЩ. Кенеди е прострелян жестоко посред бял ден по време на обиколка с кортеж в центъра на Далас. Откаран е в болница „Паркленд“, където е установена смъртта му, а скърбящата му съпруга е настанена в съседната стая. Америка се променя завинаги.

  • Преследване

Започва трескавото издирване на виновника за смъртта на Джон Кенеди, но той убива отново, преди да бъде арестуван. В същото време Джаки Кенеди се качва на борда на „Еър Форс Едно“, който ще превози тялото на съпруга ѝ до Вашингтон. Все още облечена в опръсканата с кръв рокля, тя присъства на президентската клетва на Линдън Джонсън. Кръгът на разследването се затваря около заподозрения Лий Харви Осуалд, а колегите и семейството му са подложени на разпити.

  • Отмъщение

Тялото на президента Кенеди е превозено до Вашингтон, а в негова памет скърбящата му съпруга Джаки предвожда погребалното шествие. В Далас Лий Харви Осуалд е задържан и обвинен в убийството на Кенеди, но предстои поредният шок - самият Осуалд е застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби. Извършителят на покушението е мъртъв – няма изкупление и Америка се променя завинаги.

„Поредицата е предназначена за всички поколения – за тези, които са се взирали невярващо в телевизионния екран през 1963 г., и за по-слабо запознатите с президента Джон Кенеди и убийството му, - казва Дейвид Гловър, изпълнителен продуцент от 72 Films. – Съживяваме отминалите събития с невероятни видеоматериали от покушението и разкази на преживели трагедията. Надяваме се зрителите да съпреживеят момента, променил хода на историята на САЩ, и да осъзнаят значението му.“

„За нас е привилегия, но и предизвикателство, да се върнем към тези трагични и въздействащи събития в най-малък детайл и да се опитаме да предадем историческото им значение и най-важното – преживяванията на хората, – споделят изпълнителните продуценти Ти Джей Мартин и Дан Линдзи. – Изключително благодарни сме на всички, които споделиха в поредицата личните си емоционални разкази за този ден и не си представяме по-добър партньор от National Geographic, който да се отнесе с такава грижа към продукцията. Благодарим на приятелите ни от 72 Films, че ни помогнаха да създадем тази своеобразна капсула на времето и на The Sixth Floor Museum за задълбочения достъп до невероятния им архив.“

„ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ е второто издание на отличената с „Еми“ поредица на National Geographic ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА. Тя пресъздава ключови моменти от историята на САЩ минута по минута, с помощта на ексклузивни архивни записи и лични разкази на свидетели. През 2022 г. първото издание, „11 СЕПТЕМВРИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“, бе отличено с награда „Еми“ за документална продукция.

„ДЖОН КЕНЕДИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ е продуцирана за National Geographic от 72 Films с изпълнителен продуцент Дейвид Глоувър и режисьор Ела Райт. Даниел Линдзи и Ти Джей Мартин са изпълнителни продуценти на поредицата. Екипът от National Geographic включва Каролин Пейн, изпълнителен продуцент, и Том Макдоналд, изпълнителен вицепрезидент „Глобални документални продукции и нескриптирано съдържание“.

За National Geographic Content

Признато от критиците и носител на редица награди, National Geographic Content, е част от съвместно дружество на The Walt Disney Company и National Geographic Society. То създава и представя вълнуващи истории и преживявания в сферата на естествената история, науката, приключенията и откритията. Съдържанието на студиото вдъхновява изграждането на по-дълбока връзка с околния свят, като достига до 300 милиона души в 180 страни на 33 езика чрез световните телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO), National Geographic Documentary Films и платформите Disney+ и Hulu. Разнообразните му продукции включват наградения с „Еми“ франчайз „Геният“, поредиците „Аляска: Следващото поколение“ и „Тайните на китовете“, както и отличеният с „Оскар“ и БАФТА филм „Сам на скалата“. През 2022 г. National Geographic Content получи осем награди „Еми“ за новини и документални предавания, както и награда „Еми“ за най-добра кинематография в риалити предаване за „Аляска: Следващото поколение“ – общо шестата награда „Еми“ за поредицата.


#Джон Кенеди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници