Политици влязоха в спор за „Южен поток“ часове преди подписването му

Политици влязоха в спор за „Южен поток“ часове преди подписването му
Според депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев „Южен поток“ означава диверсификация, тъй като това е проект, в който участват фирми от цяла Европа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Часове преди подписването на договорите за доставка на руски природен газ от 2013 г. и участието на България в газопровода „Южен поток“ депутати влязоха в остър спор за ползите и вредите от договорите.

Според депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев „Южен поток“ означава диверсификация, тъй като това е проект, в който участват фирми от цяла Европа, предаде интервюто БНР.

За България е важен и проектът „Набуко“, защото означава енергийна независимост, обясни Червенкондев, казвайки, че категорично няма опасения за позициите на България. Той подчерта намалението на цената на газа, което става за първи път от много години.

Договорът от 2008 г. не е изгоден за България, посочи пък Иван Костов от ДСБ, тъй като той е продължение на руската газопреносна система.

„Продължаваме да бъдем зависими от руския газ“, смята Иванов.

Валентин Стоянов от „България на гражданите“ коментира, че реалното строителство на българската отсечка на „Южен поток“ не може да започне през настоящия управленски мандат.

Петър Димитров от БСП пък не смята, че руската страна е готова да приеме българските условия.

„Преговорите са приключили през август. Ако се заинатим, ще трябва да връщаме 70 млн. на „Газпром“ за намалената цена на газа и оставаме без договори“, каза Димитров.

#„Южен поток“ #газ #договори #България #ГЕРБ #БСП #ДСБ #„Газпром“ #Петър димитров #Диан Червенкондев #Иван Костов #„Набуко“ #Валентин Стоянов #„България на гражданите“ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници