Ето какъв феномен е виновникът за червения цвят на сиянието

Ето какъв феномен е виновникът за червения цвят на сиянието

Meteo Balkans

A A+ A++ A

"За повече от 10 години снимане на полярно сияние никога не съм виждал нещо подобно", разказва Оливър Райт, дългогодишен гид за полярни сияния над Лапландия. "Не можех да повярвам на очите си, цялото небе бе кървавочервено и така се виждаше с просто око", казва Райт. "Невероятно!"

Благодарение на силната геомагнитна буря през уикенда много хора видяха светещи светлини в небето, включително на места, където подобни събития са много необичайни. Въпреки, че повечето предполагаха, че това, на което са свидетели, са полярни сияния, експертите по-често казват, че това технически не е така. По-голямата част от червените и лилавите глобални светлини всъщност бяха SAR и STEVE .

Геомагнитните бури напомпват толкова много енергия в земното магнитно поле, което носи заредени частици около планетата,че част от тях изтичат във високите слоеве на атмосферата, предизвиквайки червени сияния много наподобяващи Аурорите.

И така, как да различите SAR или STEVE от истинско сияние? Колкото по-далеч сте от полярния полюс, толкова по-вероятно е това, на което сте свидетел, да не е истинско сияние. SAR ще бъде почти изключително червено, за разлика от многоцветното истинско сияние.

SAR бяха най-разпространените червени светлини , наблюдавани в неделя, но някои хора също забелязаха лилавите тесни завеси, известни като STEVE.

Първоначално името STEVE беше дадено, за да се избегне същата грешка като SAR – без да знаят какво виждат, някои аматьори му дадоха приятелско лично име, за да избегнат погрешна същност и името да остане.

ИЗТОЧНИЦИ: OFFNEWS и Meteo Balkans

#северно сияние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници