Рязко поскъпване на газа в Европа

Рязко поскъпване  на газа в Европа
A A+ A++ A

Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в четвъртък над 50 евро за мегаватчас за пръв път от шест месеца насам на фона на военния конфликт между Израел и "Хамас", тъй като пазарните участници оценяват рисковете, свързани с него, както и потенциални други ограничения на доставките на синьото гориво.

Към 16.30 часа българско време ноемврийските фючърсни договори на нидерландския газов хъб TTF се повишават с 10% към 51,00 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високи ценови нива от средата на месец март. Цените на синьото гориво скочиха с над 30% от края на миналата седмица насам в резултат на въоръжените атаки на "Хамас" срещу Израел от събота и последвалия отговор на израелски въоръжение сили, съобщава БНР.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Рязкото поскъпване идва на фона на възникването на ограничения в предлагането на световните пазари тази седмица, включително намаляването на износа на газ от Израел за Египет след временно спиране на голямото находище "Тамар", предполагаемия саботаж на газопровода в Балтийско море между Финландия и Естония и продължаващите стачки на работещите в съоръженията за втечнен природен газ на компанията Chevron в Австралия.

Междувременно се очаква известно застудяване в голяма част от Западна Европа и във Великобритания, като се очаква температурите да бъдат с 5-6 градуса по Целзий под нормалните за този период през идващия уикенд и в началото на следващата седмица, според прогнозата на Maxar Technologies.

Доставките на товари с втечнен природен газ (LNG) за Азия и Европа са се ускорили този месец, тъй като северното полукълбо се подготвя за зимата, според данни за проследяване на кораби на Kpler, цитирани от Ройтерс.

Чувствителни към цените купувачи като Индия и Пакистан – които останаха настрана от рекордно високите цени в края на миналата година – също се завръщат на спот LNG пазара.

Миналата година доставките на LNG за Европа бяха значително улеснени от слабото търсене в Китай и непосилно високите цени за другите по-чувствителни към цените азиатски купувачи.

Това обаче може да не се повтори тази година. Засилената конкуренция от Азия може да постави Европа в още по-уязвима позиция по отношение на доставките за зимния период 2023/2024 г., като се повишат цените и бъдат привлечени повече LNG товари за Азия, отколкото биха искали купувачите от ЕС.

Друга голяма неизвестност за пазара на втечнен природен газ тази зима е колко студена ще бъде тя. Миналата зима беше по-мека от обикновено в Европа, което помогна на правителствата и операторите на газови мрежи да избегнат недостига на газ и въвеждането на режим. Това обаче може да не е така тази зима и предлагането може да бъде затруднено, ако температурите са по-ниски от нормалните, дори ако търсенето е по-ниско поради слабо промишлено потребление.

Въпреки високите нива на складови запаси от газ и намаленото потребление и внос на газ, Европа и най-голямата икономика в региона лицето на Германия не са вън от опасност по отношение на недостига на газ - нещо, за което германската индустрия и правителство предупреждават от месеци.

"Рискът от нестабилност на цените, особено в случай на студена зима, е повод за безпокойство“, се казва в последен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Европейските газови хранилища влязоха в зимния отоплителен сезон със запълнен на 96% капацитет. Това обаче не е гаранция за стабилни цени през целия сезон, особено в случай на изключително студено време“, отбелязва МАЕ.

#газ #Европа #драстично поскъпване #цена на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници