Общинари искат местен референдум срещу презастрояването на жк „Дружба"

Общинари искат местен референдум срещу презастрояването на жк „Дружба"
Група общински съветници искат местен референдум срещу застрояването на жк „Дружба" в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Група общински съветници искат местен референдум срещу застрояването на жк „Дружба" в София.

Предложението на 12-мата общинари от БСП и Любка Качакова от НДСВ, внесено на 7 ноември, предвижда допитването да се проведе заедно с националния референдум за развитието на ядрената енергетика на 27 януари 2013 г., предаде „Дневник".

Администрацията на Столична община бе принудена отново да преработва плановете за застрояване за жк „Дружба" 1 и 2, което по закон изисква новото им обсъждане.

Вече втора година не се обявяват за обсъждане проектите за планове с предложените от гражданите промени. В същото време в нарушение на законите главният архитект на София отново започва да внася доклади за ново застрояване чрез частични изменения на ПУП, обясняват причината за искането си общинските съветници.

„Влошаването на условията ни на живот става за сметка на и без това малкото останали места за публично обществено ползване – паркове, зелени площи, велоалеи, детски и спортни площадки," обясняват още съветниците си в позицията си до гражданите.

Те посочват още, че без провеждането на местен референдум има опасност новото строителство да бъде разрешено.

Според съветниците трайно решение за спиране на презастрояването е провеждане на референдум с въпрос „Съгласни ли сте в цялостно проектираните и изградени жилищни комплекси „Дружба" 1 и 2, район Искър на Столична община, да се допуска строителство на нови сгради само за публична инфраструктура - детски градини, училища, здравни заведения, транспортни обекти?".

Съветниците припомнят, че през 2010 г. са внесли искане за референдум, подкрепено от над 5000 подписа на граждани, но и до момента общинската администрация вече втора година не внася за разглеждане в СОС предложението.

„През последните 20 години в цяла София се презастроява, без да се отчитат интересите на гражданите, живеещи в нея. Задоволяват се исканията само на инвеститорите, гонещи бързи и големи печалби," пишат още в позицията си инициаторите на референдума.

В район „Искър" през този период няма изградена публична инфраструктура - нито нов парк, нито нови общински детски градини, училища, поликлиника, улици. Но в същото време постоянно се разрешава строителството на нови блокове, бизнес сгради, офиси, складове, посочват още общинските съветници.

#референдум #местен референдум #Столична община #Столичен общински съвет #СОС #СО #презастрояване #София #БСП #НДСВ #Любка Качакова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници