Заради затоплянето: Увеличава се шансът от ухапване на отровни змии

Заради затоплянето: Увеличава се шансът от ухапване на отровни змии

Pixabay

A A+ A++ A

Повече от 5 милиона души годишно са ухапвани от змии. Отровни влечуги са отговорни за до 138 000 смъртни случая всяка година. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Отровата от змия може да причини множество здравословни проблеми - ампутации и други трайни увреждания.

По-топлото време сега ще означава по-чести ухапвания от отровни змии, предупреждават експерти след проведено проучване в Джорджия, САЩ. Този щат е дом на 17 вида отровни змии, въпреки че само седем от тях са често срещани край хората. Според анализа от проучването с всяко повишаване на температурата с един градус по Целзий води до средно 6 процента увеличение на ухапванията от змии, твърди проучването, публикувано в GeoHealth и цитирано от vesti.bg.

Въпреки това, изследователите не отишли твърде далеч в размишления около причините за това явление. Възможно е да има връзка с по-топлото време, а човешката дейност, да допринася за това увеличение, а може да е и биологията на змиите.

„Не знаем много за това как времето стимулира взаимодействието между хората и змиите. Една от причините за това е защото много от наистина опасните ухапвания от змии се случват на места, където липсват добри данни за причините за заболеваемостта и смъртността на населението“, казва екологът Ноа Сковроник от университета Емори в Джорджия.

#змии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници