Средиземно море с рекорд за затопляне на водата

Средиземно море с рекорд за затопляне на водата

Pixabay

A A+ A++ A

Средиземно море подобри вчера рекорда си за най-висока дневна температура на водата, откакто се правят подобни измервания, предаде Франс прес, като се позова на Института за морски изследвания в Барселона.

"Един нов рекорд за периода 1982-2023 г. беше подобрен днес за средна температура на повърхността на водата в Средиземно море с отчетени 28,71 градуса по Целзий", се казва в съобщението на института.

Предишният рекорд датираше от 23 август 2003 г. и беше от 28,25 градуса по Целзий, информира БТА.

На места в зоната между остров Сицилия и Неапол температурите са били над 30 градуса по Целзий, което е с 4 градуса над нормалните. Подобни температури застрашават морските екосистеми.

По време на горещата вълна в периода 2015-2019 г. в Средиземно море петдесетина вида бяха белязани от масова смъртност в зоната между повърхността и 45 метра дълбочина, според изследване от юли 2022 г., публикувано в списание "Глоубъл чейндж байолъджи".

Средиземно море понякога е категоризирано като гореща точка на климатичните промени от Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН.

"От 80-те години драстична промяна се наблюдавала сред средиземноморските екосистеми със силен спад на биоразнообразието и проявата на инвазивни видове", казва още групата.

При сценарий от световно затопляне, надвишаващо 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите от прединдустриалната ера над 20 процента от рибите и безгръбначните в Източното Средиземноморие биха могли да изчезнат на местно ниво до 2060 г. и постъпленията от риболова биха могли да намалеят с 30 процента до 2050 г., предупреждават експерти.

#Средиземно море #глобално затопляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници