Гамизов пред Novinite.bg: Радев е зъл клоун от руски цирк! Щях да се бия на фронта в Украйна, ако можех, защото Путин има план да окупира част от нашето Черноморие

Гамизов пред Novinite.bg: Радев е зъл клоун от руски цирк! Щях да се бия на фронта в Украйна, ако можех, защото Путин има план да окупира част от нашето Черноморие

Личен архив

A A+ A++ A

Интервю на Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Стефан Гамизов е енергиен експерт, лобист, политически анализатор, общественик и бизнесмен, който е сред малкото популярни личности, стоящи твърдо на позициите си през годините, без да ги сменя според посоката на вятъра. За всичко това плаща висока цена и дори се налага да напусне пределите на България, за да гарантира физическото си оцеляване – своето и на близките си. Стефан Гамизов неспирно атакува поставените на колене пред Русия български власти, служби и обикновени тролове. Само изричането на името му втриса агентите на Кремъл у нас и затова мнението му е ценено и важно за демократично настроените слоеве на обществото. Експертизата на Гамизов е високо ценена в цял свят - не е тайна, че той е в основата на няколко проекта у нас и в Европа, които имат за цел да ограничат руското влияние и да отслабят задушаващата му хватка, която пречи на Стария континент да диша свободно. В този ред на мисли, Гамизов е сред най-популярните личности в социалните мрежи и анализите му са много харесвани и широко коментирани. Ето защо Novinite.bg го потърси за интервю, а той откликна, въпреки запълнената си програма и постоянната липса на свободно време.

- Г-н Гамизов, как бихте коментирали скорошната визитата на Володимир Зеленски у нас? Какво значи тя и имаше ли нещо, което остана зад кулисите?

- Във всяко посещение по време на война, особено при положение, че България играе изключително важна роля в тази война и за двете страни, да, има много непублични неща, за които и да знаех нещо, не бих споделил. Мисля, нямате съмнение, че моята позиция е 100% проукраинска и вярвам, че няма друго решение, освен военното - до пълна деокупация на окупираните украински територии, с последващ съд и репарации, с които Русия да бъде наказана. Но да отбележа нещо според мен важно - България е в шизофренично положение, благодарение на този неадекватен и всъщност вършещ престъпления под закрилата на имунитета си човек в лицето на Румен Радев. От една страна сигурно половината от жертвите, дадени от руснаците в Украйна са причинени от български боеприпаси от различен калибър и предназначение - това се отнася и за загубите на руснаците на бронетанкова техника, което е огромен принос за свободата и спасението на украинската държава и нация. Но от друга страна, България си остава основен виновник за финансирането на войната, защото Турски Поток, който е незаконен, миналата година осигури огромни пари и продължава да ги осигурява на руската диктатура. Ние, под управлението на Радев и служебните му правителства, се превърнахме в държава-мерзавец, която е пряко замесена в престъпната война през финансирането й. 5 милиарда лева боеприпаси и оръжие за Украйна, които са платени, а не подарени, както трябва да бъде (не забравяйте, че до този момент са раздадени на олигарси начело с Лукойл 10 милиарда лева енергийни помощи без всякакъв смисъл, освен корупция и обогатяване), а срещу тази “помощ” за Украйна, поне 25 милиарда евро е получил Путин за войната си благодарение на Радев и служебните му правителства, които не предприеха нищо, за да спрат този руски военен хибриден газопровод Турски Поток. Нищо не се прави и сега от новата коалиция, която отказва да уволни хората на ДПС, които са на Путин реално в българските държавна изпълнителна власт, държавни фирми, съдебна власт, държавни медии (Кошлуков и Волгин са крещяща наглост) и какви ли не държавни регулатори и агенции. Колко контрабанда с българско участие отделно е минала и минава през България за компоненти за руско оръжие и колко руски милиарди са изпрани и се перат в България, както и колко ирански газ е продаден в България с подменени документи в Турция и срещу това Иран е дал оръжие на Русия и е компенсиран с бартер този газ в Китай?! За всичко това може само да гадаем. България е важен съюзник на Русия срещу Украйна и това трябва да бъде ликвидирано, а виновните да бъдат съдени.

- Какво е виждането ви за опцията Украйна да закупи нашите реактори от АЕЦ Белене, могат ли те да са й от полза?

- При тях да, защото тези реактори са икономически неподлежащи на нормална търговска експлоатация, ако трябва да инвестираш тях. Но ако някой ти ги подари и оборудва като помощ, както е в Украйна или без пари, тогава сметката ще излезе. Този тип реактор, AES-92 беше изхвърлен от самите руснaци и заменен с AES-2006, който е реакторът ползван в Беларус, Турция и Украйна. Така че, да, ако е без пари, за да компенсира бъдещите загуби от ниска ефективност и преработка на целият проект, тогава това е опция за ядрена централа. В понеделник публикувахте мой статус от Фейсбук, който подробно обяснява всичко.

- Вреди ли в международен аспект позицията на Румен Радев спрямо войната в Украйна?

- Радев е клоун от руски цирк, но зъл клоун. Защо, вече обясних по-горе. Позорът, който той навлече на България с поведението си по време на тази престъпна война в Украйна, ще ни преследва много дълго време, ако не бъде подложен на импийчмънт. Радев е конституционен рушител на руска служба и свързан с българската организирана енергийна престъпност, която е на пряко подчинение на дясната ръка на Путин в лицето на Сергей Кириенко. Знаете, че живея от съображения за сигурност в самоналожено изгнание в чужбина и повярвайте ми, никога както през последните седмици не съм изпитвал такова чувство на опозоряване, че съм българин, защото Радев е по челните страници на много медии с думите, че Украйна трябва да спре да иска война с Русия. Това е престъпление срещу републиката, както е описано в НК. Време е наистина НС да започне процедура по отстраняване на Румен Радев. Той е опасен за България, защото ни прави част от войната на страната на Русия, което е по-лошо от лъжите, че водим война на страната на Украйна, защото ние просто се опитваме да си изпълняваме задълженията в НАТО под неговата закрила. Задължения, които Румен Радев саботира и така нарушава конституцията, защото ние сме част от отбранителен съюз и от ЕС, които имат ясна позиция приета от нас за тази агресивна престъпна война, започната непредизвикано от Русия.

- Настоящото редовно правителство има ли воля за отскубване от руската агентура и не са ли това само празни думи, които не водят до реален резултат?

- И да има, не може. Защо, няма да коментирам, за да не вредя на българската държава. Българските служби – аз съм работил за това още през 2008 година - не са за прочистване, а за преосноваване. Още през 2008 година направих опит нещо да помогна в тази посока и ме сполетя руския гняв през Цветлин Йовчев, Иван Драшков и останалите хора около тях. Да, тогава Русия “минаваше” за уж “нормална” държава, но не и за мен. Бях сигурен още тогава, че войната в Украйна е неизбежна и че дори Путин има далечни планове за окупация на частта от България по Черноморието, каквито са Варна и Бургас, след насърчаване на ислямистки сепаратизъм в България в Североизточна България и бунтове сред рускоезичните колонизатори в двата големи града. Слава Богу, че Путин се надцени след 2014 година, а дотогава бяха унищожени Южен Поток и АЕЦ “Белене” реално, както и западните ни съюзници подготвиха украинската армия за нова инвазия, защото иначе сега щяхме да сме с 1/3 по-малка държава и щяхме да сме като Кипър разделени. Убеден съм в това. Украйна е от изключително значение, за да не се позволи никога повече Русия да мисли да насърчава ислямски сепаратизъм в България, защото всъщност случващото се с ДПС - да контролира парите и корупцията, както и държавата реално с руските агентурни мрежи, не е нищо повече, освен подготовка за принудително откъсване на територии от България в по-далечен план след руска колонизация на Черноморието. Пак ще кажа, Слава Богу, Украйна ни спаси от това!

- Изпран ли е Бойко Борисов?

- Не. Съдбата му ще е много поучителна, но докато се случи възмездието - той ще причини още много злини и погром над България и българите. Без съмнение най-доброто решение е Борисов да бъде предаден на съд в Хага за участието му в подготовка на престъпна война с Турски Поток. Всички факти за това престъпление са налични. Той е бил официално предупреден за последствията за Украйна от строителството на Турски Поток и въпреки това го построи в конспирация с руснаци и беларуси. Моля, вземете от Фейсбук страницата ми информацията за списъка на служителите, които построиха този газопровод - само руснаци и беларуси. Също така, вярвам, е имал своето участие за взимане на незаконното решение на КЕВР за този газопровод, който го направи формално възможен. Сега този газопровод финансира войната в Украйна и това може да бъде свързано с набавянето на финансови средства за отвличането на украински деца, за което Путин има издадена заповед за арест в белите държави. Корупцията и прането на пари може да са сложен казус, ако са свързани с Борисов, Доган, Пеевски или санкционираните от САЩ и Великобритания, но Турски Поток е просто военно престъпление и участието там на Борисов трябва да се разследва и да се произнесе по него съда в Хага. Турски Поток набави миналата година половината от печалбата на Газпром. Какво повече по-ясно да се каже?

- Какви са отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган и какво се случва с ТЕЦ-а на Сокола в Морската столица?

- Нямам представа какви са им отношенията. Ясно е, че Пеевски все още контролира службите за сигурност и енергетиката. Охраната му от НСО, личният му екип оттам охраняваше Зеленски при посещението му. Ако един санкциониран по закона “Магнитски” може да сложи охраната си да проследява всяка крачка на Зеленски в София, какво Ви говори това за силата и господарството на Пеевски?

- Камчия край Варна ли е най-яркият пример за завладяване на суверенна територия не по военен път?

- Не. Тя е просто част от терористична клетка за диверсия и разузнаване. Изброеното горе, плюс Лукойл са видимите прояви на руската хибридна окупация на България. Но реално държавата ни е пропита от руска агентурна и реална хибридно-терористична мрежа, която путиновите служби изграждаха 23 години, а много малко хора, като мен, с много наивност и вяра в западните ни съюзници се опитваха да спрат. Не бяхме много опитни и не осъзнавахме, че корупцията на руснаците е прояла много хора и институции в САЩ и ЕС. Сега се надявам това да е в реален процес на промяна в резултат на войната в Украйна.

- Вие следите военните действия в детайли и ще бъде интересно да споделите каква е прогнозата ви за бъдещето им развитие?

- Нямам такава. Всичко зависи от усилията на всеки един от нас, колкото и невероятно да звучи това. Ако Украйна получва всичко нужно и спрем да подкрепяме руската диктатура с пари, контрабанда, пране на пари и неща в лицето на Турски Поток и Лукойл, които трябва да се спрат и съответно за рафинерията одържавят, ако експулсираме руските дипломати и сведем посолството им до колкото имаме ние дипломати в Москва, май 5, както и забраним достъпа на руски граждани до България, както и прекратим иранската газова контрабанда, да, ще имаме голяма заслуга за спасението и деокупацията на Украйна. Но не направим ли горното ще сме виновни за риска войната да се разрастне или “замрази”, както иска Путин и той да се подготви да я поднови с пълна сила, когато набави техника и жива сила, която загуби и си научи уроците дотук. Това е кошмарен сценарий за България, защото тогава Путин ще опита да дестабилизира България с ислямски тероризъм и сепаратизъм като част от общата си стратегия. На всяка цена трябва да бъде отстранен Радев. Той вече е заплаха за териториалната цялост и интегритет на българската държава и нация. Ислямският тероризъм и руски колонизаторски сепаратизъм чука на българската врата при лошо развитие на войната за Украйна. И няма да дойде от Турция или арабските държави, а от Русия с цел да бъде дестабилизирано слабото звено на НАТО в лицето на България. Благодаря на министъра на отбраната Тодор Тагарев за усилията му да бъдем нормален съюзник в НАТО и за думите на премиера Никлай Денков като глава на правителството по тези въпроси през последните седмици. Всеки, който подкрепя Русия и Радев трябва да е наясно, че подкрепя една възможност България да се окаже разделена като Кипър и с окупирани от Русия територии по Черно Море в една далечна възможност. Това ще се случи, ако Украйна не спечели и Русия не бъде наказана жестоко, както и демократизирана.

- Може ли Киев да постигне солиден успех при контранастъплението, ако не получи тежки оръжия с по-широкообхватно действие?

- Това е сложен въпрос и няма как да отговоря, без да знам кой с какво разполага. Русия е изстреляла 12 милиона снаряда досега. Това е класическа артилерийска война като ПСВ и ВСВ. Трябва много артилерия, много високоточни оръжия, много бронетанкова техника и възможност за десантни операции зад руската линия на отбрана на окупираните територии, което означава прикритие от въздуха. Съжалявам, че през април 2022 година получих тежка травма в гръбнака и през цялото време досега се възстановявах. Имам добро военно обучение и плановете ми бяха да се бия в Украйна. На 52 съм, а такива войни не са за млади мъже, които не са се женили и нямат деца. Такива войни трябва да се водят от мъже над 40 до 60, защото загубата на всеки от нас няма да е загуба за бъдещото поколение, защото вече имаме пораснали деца. Все се надявам, че правя нещо полезно за Украйна и без да съм там, което е различно от това да пиша във Фейсбук и да давам интервюта. Това е истинска битка между доброто и злото. Това е поколенческо изпитание. Всеки трябва да даде своя принос това зло да бъде спряно. А който не го дава в България е особено омерзен, защото ние сме нация оцеляла 500 години под османско владичество, платила с кръвта си като украинците за свободата си (Априлското въстание с 2 пъти повече жертви от дадените от руската армия във войната и милиони през столетията - избивани с първите години на падане на българските царства, после потискани, помохамеданчвани насила и какво ли не, докато Османската империя се уравновеси към поданиците на султаните), после войни за обединения, бежанци и страдания. Ние сме точно като Украйна, а и те са нашите кръвни братя - там е територията на Стара Велика България. Територия сега окупирана от руснаците, което аз приемам като все едно е окупирана България. Там е създадена нашата нация. Там сме станали българи, а тези проклетници сега тъпчат украинската земя, нашата прародина. Това е вбесяващо и само, че стрелят с български патрони по тях и ги унищожават с български оръжия ме успокоява донякъде!!!

- Какъв е коментарът ви за случващото се в Русия, след като Пригожин прекрати метежа си?

- Мафиотите се поизплашиха, но е много вероятно и да не е така. Може да е оперативна игра, за да се подготви ядрен удар срещу Украйна. Това ще изисква прехвърляне на големи диверсионни групи, предполагам от размер на една батальонна група в държави като България, за да се имитира започване на пълномащабно стълкновение между НАТО и някакви руски отцепници, а това да се обяви за частна лудост на Пригожин и Вагнер, а през това време руснаците да нанесат тактически ядрени удари, а може и да не са тактически, дори изненадващо да обявят, че им липсват ядрени оръжия от времето на бунта и ударите са от Вагнер. Легендата, че някой може да се бунтува в Русия от въоръжените сили е възможно да е създадена, за да може да се изтеглят Вагнер от фронта и да им се развържат ръцете за тероризъм, да не може формално да се търси отговорност за действията им от Путин (видяхте театъра с претърсванията на имотите на Пригожин) и накрая, да се вярва, че може да има бунт сред руските военни, което е невярно, за да може употребата на ядрено оръжие в Украйна да се припише на бунтовници в руската армия или кражба на Вагнер и последващо неконтролирано ядрено действие. Сценарият е ясен потенциално и е форма на развитие на стратегическа игра на друго ниво със заплаха за употреба на ядрено оръжие, без да може после да се търси пряка отговорност от Путин и военен отговор да бъде даден светкавично. Това е така, защото ще се започне безкрайно разследване кой е виновен и това ще е път без изход. Частен уж тероризъм, ядрена тактическа атака, Путин жертвата, нямаща нищо общо. За по-сигурно може да взривят ядрено оръжие и в Русия, уж в опит да го убият и накрая Украйна съсипана, Путин невинен на фона на този кошмар и Запада го моли едва ли не да направи нещо да контролира хилядите ядрени руски оръжия. Кошмар, нали? Но Вагнер са вече в България. Между 500 и 800 души кротки уж туристи и колонисти. Светкавично трябва да се експулсират всички руснаци от мъжки пол във възраст и по подозрение за военни способности.

- Има ли основания да се притесняваме от кошмарен сценарий около АЕЦ Запорожие, защото много експерти алармират за готвена от Кремъл ядрена провокация и там?

- Не мисля, макар да може да се впише във вече обясненото.

- Достатъчна ли е подкрепата на САЩ за Украйна и има ли Китай лостове,с които да повлияят на Путин в поведението му за войната?

- Не е достатъчна, но е възможната според мен . ЕС, ако прави колкото САЩ и Великобритания всичко ще е наред.

- Кои са хората, които зад кадър дърпат конците на Путин и налагат идеите си. И вярно ли е, че Путин е зле здравословно и едва го крепят жив?

- Това не знам и няма как да отговоря, макар да знам някои неща от личен опит. Премахнете ли българската организирана енергийна престъпност, лично ще засегнете парите на Сергей Кириенко, а оттам и на много влиятелен кръг, подкрепящ войната около Путин. Ако подредим България с гореизброени вече неща и премахването им, Путин ще загуби 1/3 от възможността си да води война и няма да може да управлява реално цивилната част от Русия, защото всичко ще започне да е в голям минус. Войната е преди всичко не на бойното поле, а е въпрос на ресурси. Човешки и материални. Материалните липси унищожават човешките ресурси много по-ефективно от куршуми, снаряди и ракети. Дори ядреното оръжие е по-слабо от икономическото. Това е достатъчно по този въпрос.

- Колко време ще е нужно след края на войната, за да се възстанови Украйна и какво ще струва това в парично измерение?

- Мога да кажа нещо само през цената в енергетиката и в инфраструктурата – компоненти като пътища и железопътна мрежа, някои други неща. Няма как да се каже, защото не знаем мащабите на разрушенията и човешките загуби и как ще свърши войната от гледна точка на употреба или не на ядрено оръжие. Ще са нужни около 800 милиарда долара в рамките на 20 години, ако войната приключи без ядрено оръжие и в рамките на следващата година. Войната е скъпа, но последствията след нея се плащат десетки години с ужасни лични страдания. Русия извърши престъпление, което трябва да ѝ е за последно.

- Вие често атакувате Асен Василев и го посочвате нееднократно като троянски кон на Кремъл.

- Мое задължение е сега точно, при наличие на действащ редовен парламент и редовно правителство, пред лицето на врага да показваме и действаме в реално пълно единство. Но да не се заблуждава кабинетът, че много ме впечатлява. Малко ми е нужно да си променя позицията, която сега изразявам. 10 милиарда лева раздадени на олигарси и Лукойл най-отпред за енергийни помощи досега за последните 18 месеца, които премазаха после с инфлация икономиката, а после от инфлацията през повече ДДС да се пълни бюджета, плащан от клетниците в България и правещ ги по-бедни, не е кой знае каква умна игра. Да не говоря, че от липсата на пари в енергетиката, в резултат на описаното, най-много печелят руснаците, защото за 7-ми блок в Козлодуй с Уестингхаус и декарбонизацията пари няма вече. Тези пари ще трябва да дойдат отнякъде, ако вече са преминали в джобовете на проруските ни олигарси и няма да са от техните, а от българите. Това означава още черна руска пропаганда срещу САЩ, Уестингхаус, всичко западно и лъжи как те ни ограбват и подкрепа за всичко руско. Проста, но много ефективна руска военно-хибридна диверсионна схема. Изпуснахме златен шанс, благодарение на Асен Василев, да започнем 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, да балансираме енергийната система, да започнем 2 хиляди мегавата нови зелени мощности в офшорната зона на българската акватория на Черно Море. А и да имаме пари за добив на природен газ в размер поне три пъти потреблението ни. Но приемам, че не го е направил за рушвети за него и около него кръга му от тези подарени 10 милиарда лева, а от глупост и липса на опит в реалната икономика, политика и знание, какво е важно и кога. Случайно се е случило такива все в руска полза и корупцията неща да се направят. Поне така трябва да кажа...

- Задава ли се поредна серия попаднали под закона „Магнитски“ и има ли шанс у нас да се въведе правна мярка, която да удари наистина по лицата, които са посочени вече в него?

- Нямам никаква идея по този въпрос. Надявам се да видя в този списък Борисов, Доган и Василев, ех, изпуснах се за последното лице, но това са само надежди и мечти на един източноевропеец в политическо изгнание, а за правни мерки в България не мога да имам илюзии и мечти.

- Какви са вашите амбиции у нас в бизнес измерение? Имате ли вие и ваши партньори идеи за енергийни проекти?

- Имаме идеи, но не можем по никакъв начин да преодолеем ДПС, Пеевски, за Василев ще видим. Чувам последният много ми се заканвал лично. От това България до тук е загубила 8 милиарда лева, както и ще загуби още толкова, ако не престане това. Мога да живея и без България, но се оказва, че някои хубави неща за българите не стават без работата, която се върши с мое участие. Ако ни оставят на мира и спрат да пречат, на 20% от територията на енергетиката и инфраструктурата, заклевам се, ще направим такива неща, че после ще могат да крадат и грабят 20 години по милиард евро на година, но нещата ще ги има и ще носят много повече на всички българи и държавата. Не говоря празни приказки! Време е някои неща да се разказват с примери. Бях на 28, когато измислих модернизацията на Марица Изток 2 на паркинга на централата през 1999 година. Това после се превърна в реален проект след 4 години война с хора като Милен Велчев и дясната ръка на Сергей Кириенко в България сега, но после това стана най-ефективната стара централа в Източна Европа. За съжаление Илко Желязков, санкционирано по Магнитски, я постави под свой контрол от името на ДПС и с ДПС, след като приключихме работата. После започнаха да крадат и грабят 20 години, което им е донесло поне 5 милиарда лева криминални приходи. А тези пари можеха да са за българите. С това казвам, че ако ни оставят на мира им обещавам, че след нас ще оставим велики неща и ще крадат много повече от тях, което е с криминална полза за тях, но ще има огромна полза и за българите. Те нито могат, нито знаят друго, освен грабеж, поне да ни оставят да съградим нещо, което после да ограбят. Нали искат да се “изпират”? Защото иначе се приближаваме до реален конфликт, а правото е на страната на българите и хора като мен.

- Чувствате ли се вие и семейството ви защитени?

- Това е въпрос на който не бива да отговарям. Само ще кажа, че не можах да отида на погребението на баща си, а ако разберете други неща, ще бъдете потресени, че са се случили. Зад фасадата на българската реалност има една друга реалност, тя е брутална и нагла, безнаказана и свирепа, напълно безчовечна и садистична. Нереално е просто.

- Има ли нещо, което може да ви откаже от това да разобличавате корупцията в България и имате ли надежда някой ден да се върнете да живеете в родината си?

- Не мисля, че има, но да не се изкушават, защото всяко действие има противодействие и то е приготвено. Оказвам се прав за много неща, което дори мен изненадва. Мисля много хора трябва да се замислят и да спрат някои неща, които вършат.

Позоваването на първоизточника на интервюто и автора са задължителни!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Позицията на Стефан Гамизов по темата на деня - "Росенец" и "Лукойл", както обикновено излиза от шаблона и ни кара да погледнем под друг ъгъл, в дълбочина:

#Стефан Гамизов #АЕЦ Белене #Русия #Украйна война #Украйна #Бойко Борисов #Делян Пеевски #Ахмед Доган #Асен Василев #ТЕЦ Марица Изток 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници