Гамизов: Руското оборудване в АЕЦ Белене е боклук, опцията да го продадем на Украйна е най-добра

Гамизов: Руското оборудване в АЕЦ Белене е боклук, опцията да го продадем на Украйна е най-добра
A A+ A++ A

Енергийният експерт Стефан Гамизов даде интервю за читателите на Novinite.bg, което ще публикуваме утре. Преди това подгряваме с неговото днешно мнение, което изрази по наболялата тема за АЕЦ Белене.

Ето каква е позицията на Гамизов:

Доста хора ме помолиха да кажа нещо за реакторите в Белене и сделката с Украйна.

Няма много за казване.

Това е единствената опция за този боклук в Белене.

Поради некадърност и криминална алчност хората зад този руски военен хибриден проект го провалиха сами (Слава Богу), а хора като мен само усилваха ефектите от некадърността им.

Тези реактори могат да бъдат инсталирани само в Украйна, защото изискват огромно субсидиране при закупуването им и изграждането им, защото нашите некадърни разбойници допуснаха руснаците да ги измамят с модел на реактор, който руснаците изхвърлиха и не продават в чужбина, защото е много икономически неефективен и дори го замениха с нова версия, която. както казах много пъти. използват в Турция, Унгария и Беларус.

Това, което ние притежаваме след манипулиран криминален арбитраж в Женева и ако изобщо го притежаваме, а не е само на складов документ в НЕК (да сме платили 1.2 милиарда лева и да не е доставено основното оборудване, за да се откраднат само парите с руснаците), е версия на ВВЕР-1000 известна като AES-92.

Това ще рече реактор, който има спрямо сегашната налична технология около 12% по-ниска ефективност на ядрено-горивния цикъл и цялата инсталация. Този тип реактор, които по тези причини беше заменен от руснаците с версия AES-2006 и обясних, къде е експортиран, ще генерира, ако бъде построен в два блока в България 1 милиарда лева по-малко приходи на година.

Оставям настрана чисто технически подробности, но много скъпи, колко труден за експлоатация е реактор с 1.5 пъти повече системи за активна безопасност спрямо сегашните в Козлодуй, защото е с изначално странен технически дизайн.

Всичко изброено означава, че тези реактори са само за Украйна приложими, защото те ще ги получат безплатно и ще ги оборудват пак безплатно с другите елементи на една ядрена централа.

Получавайки първоначален бонус от около 15 милиарда евро, Украйна ще може да направи невъзможното с този тип реактори - да ги направи икономически целесъобразни.

България няма как да получи подарък от 15 милиарда евро, защото не е във война и не е разрушена от война държава, макар корупцията и краденето в неща като беленската криминална авантюра, да имат поражения над България точно като от война.

Няма какво повече да се коментира, освен, че колкото може по-бързо трябва да се махат тези реактори и ако може нещо да се ползва за Козлодуй, за да се реши задаващата се драма с разрушаването на парогенераторите на 5-ти блок след криминалното въвеждане в експлоатация на т.нар “ново руско гориво” ТВСА-12, което ги натовари с 4% по-голяма топлинна мощност и радиация в разрез с всяка добра практика в ядрената индустрия за остаряващи съоръжения.

Но корупцията при някои санкционирани вече от САЩ и Великобритания лица, както и алчността на Сергей Кириенко, дясна ръка на Путин и основен съдружник в много ядрени и не само енергийни далавери в България, доведе до всичко описано, както и пълното присъдружничество на българската държава и отказ на прокуратурата да разследва и поиска наказание в съда за всичко изброено.

Не един министър на енергетиката, министър-председател, шефове на енергийни комисии и депутати, служители на ДАНС и други служби, станаха богати като барони от беленските престъпления, да не говоря, че сега пък Румен Радев (президент, не министър на енергетиката), изпада в делириум за Белене, защото Сергей Кириенко му управляваше министерство на енергетиката реално по време на служебните правителства.

И когато протестирате, ако протестирате за импийчмънт на Радев, за който не спирам да говоря, викайте срещу Белене, защото това престъпление, заедно с Турски Поток, са ни закопали почти до гробна дълбочина като общество и държава.

Без да очаквам героизми от вас да разберете горното разтревожени и да изискате умно действие от българското правителство, да ви е приятно излежаването по плажовете, къпането в морето или както там си изкарвате жегите.

#АЕЦ Белене #Стефан Гамизов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници