Уникум! Берлускони оставил 3 противоречащи си завещания

Уникум! Берлускони оставил 3 противоречащи си завещания
A A+ A++ A

Завещанието на Силвио Берлускони бе отворено на 5 юли, но то още не е прието от наследниците му. Според вещи в разпределянето на големи богатства италиански нотариуси това означава, че петте деца на експремиера и велик предприемач не са съгласни с последната воля на баща си, пише "Труд".

Като недоволни били преди всичко Барбара, Елеонора и Луиджи от второто брачно ложе на Берлускони, които се чувствали буквално ощетени. Защото за влиятелните всекидневници “Република” и “Ла Стампа” таткото се бил оказал по-щедър към дъщерята Марина и сина Пиер Силвио от първия си брак, а не към тях или поне не ги бил ощастливил като равнис каката и баткото.

Двата “клана Берлускони”, както медиите нарекоха наследниците, се били хванали за гушата, а в момента отприщилата се битка за преразпределяне на богатството от към 6 млрд. евро се води чрез щедро осребрени екипи от адвокати. Като войната за наследството на Берлускони може да продължи и десет години - това е времето, което италианският закон предоставя за оспорване и усвояване на завещание.

За “аномалии” покрай наследството на Берлускони медиите на Апенините заговориха няма и седмица след пищното му погребение в Милано на 14 юни. Първата от тях бе тази, че завещанието трябваше да бъде оповестено на 26 юни, но то стана известно цели десет дни по-късно. Като втора “странност” пишещото братство определи факта, че документът бе прочетен не пред наследниците, както си му е редът, а пред двама упълномощени от тях мастити адвокати.

За по-големите Марина и Пиер Силвио това бе Лука Фосати, а за по-малките Барбара, Елеонора и Луиджи - Карло Римини, като наемането им накара в. “Кориере дела сера” да заговори за заформянето на споменатите по-горе два “клана”.

Какофонията стана пълна, когато се разбра третата “аномалия” - всъщност завещанието не било едно, а това били три написани собственоръчно от Берлускони документи, в които не само липсвала последователност, но според юристи те били и противоречиви. Първото завещание е от 2006 г. и в него бившият министър-председател поставя пълен знак за равенство между петте си деца в разпределянето на контролния пакет акции на семейния холдинг “Фининвест” с капитализация 3,9 млрд. евро, разбирай и в неговото управление, както и на останалото негово богатство в недвижими и движими имоти, пари в брой и т. н.

Във второто завещание от януари 2022 г., писано когато експремиерът се почувствал за пръв път истински зле, той предоставя обаче на Марина и Пиер Силвио 53 на сто от “Фининвест”, а на по-малките - 47%, изключвайки ги по този начин от вземането на каквито и да било стратегически решения за развитието на семейния трезор.

За капак в третото си завещание от началото на тази година, в което Берлускони дава израз на волята си да бъдат раздадени “бонуси” от по 100 млн. евро на “вдовицата” му Марта Фашина и на неговия по-малък брат Паоло, както и 30 млн. евро на верния приятел Марчело Дел’Утри, таткото се обръща към Марина, Пиер Силвио, Барбара и Елеонора, но забравя Луиджи. Някои вестници предположиха, че това е станало от старческа деменция, но други като например “Република” припомниха, че по-малкият син е бил отявлен противник на връзката на баща си с русокосата неаполитанка и отсъствал в знак на протест от бутафорната им сватба през март 2022 г.

За да се разбере по-добре очерталият се гаф на Берлускони в оформянето на неговото наследство би било добре да се спомене фактът, че по стара традиция всички завещания на големи богатства в Италия са били управлявани от две основни грижи. Първата от тях е осигуряване на приемственост в семейните дела при смяна на поколенията, а втората - защита на единството на фамилията чрез равно третиране на наследниците и чрез изискване за колегиално, братско управление от тях на всички активи.

Така например собственикът на автомобилния концерн ФИАТ Джани Аниели е делегирал управлението на делата му на един-единствен наследник - внука му Джон Елкан, който обаче е задължен да разпределя печалбите по равно между членовете на семейството, а те пък трябва да му гласуват доверие на всяка годишна сбирка.

Докато оглавявалият години наред италианската класация на богаташите “крал на очилата” Леонардо Дел Векио залага в завещанието си на пълното равенство между наследниците, както при разпределянето на наследство, така и при вземането на всяко едно решение за развитието на фамилния холдинг.

Може да се каже, че в документа си от 2006 г. Силвио Берлускони следва именно принципа на Дел Векио, подкрепяйки приемствеността на семейното управление на конгломерата от семейни компании чрез равнопоставеност на петимата си преки наследници.

Да, ама в завещанието от 2022 г. експремиерът прилага подхода на Джани Аниели, предоставяйки ръководството на “Фининвест” чрез 53-те процента от контролния пакет акции изцяло на Марина и Пиер Силвио, оставяйки безгласни децата от второто брачно ложе. Като на практика малко или много меродавно обаче продължава да бъде и първото завещание на абсолютната равнопоставеност, създавайки по този начин предпоставките за кавги между наследниците си и дори за тежки съдебни разправи.

Нещо повече - според икономическия всекидневник на Италия “Ил Соле 24 оре” за съжаление Силвио Берлускони е отишъл още по-далеч в заформянето на огнища за конфликти между двата “клана”.

Просто защото е дал приоритет на 57-годишната Марина и 54-годишния Пиер Силвио в овладяването на останалите негови активи - деветнадесет изключително баровски недвижими имота, оценени на повече от 500 милиона евро, играещият в майсторската група на италианския шампионат футболен клуб “Монца”, чиято цена според запознати също приближава половин милиард, яхти, самолети и произведения на изкуството за десетки милиони, към 600 млн. евро печалби, натрупани в банковите сметки на четири холдингови компании и т. н.

Като според завещанието двамата ще получат към 60 на сто от цялото това богатство или по 30% на калпак, а за 39-годишната Барбара, 37-годишната Елеонора и 34-годишния Луиджи остават 40 на сто.

Така според сметките на специализираната в отразяването на семейните италиански наследствени саги журналистка от “Ил Соле 24 оре” Мирджия Мангано на каката и баткото ще се паднат към 1,6 млрд. евро от цялото бащино богатство, докато “малчуганите” ще гушнат няма и по милиард. Разлика, която не е никак малка и предполага според Мангано борба за “изравняване на балансите”, тежък конфликт, който е разпален и от вече одуманото разпределение на квотите в семейния трезор “Фининвест”.

Освен ако по-големите, обикновено смятани и в Италия за по-умни, не отстъпят на по-малките от второто венчило на Берлускони и не ги направят равни.

Започнатата битка може да приключи и в обозримото бъдеще, и след десет години, но интересен е отговорът на въпроса кой ще бъде най-ощетен от нея?

Със сигурност това няма да бъдат петте деца на експремиера, тъй като те си имат както собствени бизнеси, от които да печелят достатъчно, за да тънат в лукс, така и супер-жилища, където да се ширят. Ако се вярва на медиите из Апенините, голямата потърпевша от набиращата скорост парично-имотна разправия е “вдовицата” Марта Фашина, за чиято част от наследството сънародниците ѝ се вълнуваха най-много.

Наистина Берлускони е написал черно на бяло, че ѝ оставя 100 млн. евро и италианците се зарадваха доста заради нея, защото им е симпатична. Но тези пари могат да бъдат усвоени от Марта, само ако завещанието бъде прието, по простата причина, че парите ѝ трябва да бъдат изплатени от онези в брой, оставени на петимата преки наследници.

А не се знае кога те ще благоволят да ги имат и слава Богу, че поне засега блондинката не е изхвърлена на улицата. А е оставена най-вече от Марина и Пиер Силвио да си живее спокойно в “семейното” ѝ гнездо със Силвио - имението “Сан Марино” в градчето Аркоре до Милано.

#Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници