Влиятелните личности по света, починали през изминалата година

Влиятелните личности по света, починали през изминалата година
A A+ A++ A

На 27 декември почина Гастон Глок, австрийският инженер и магнат, разработил един от най-продаваните пистолети в света, носещ неговото име. Той издъхна на 94-годишна възраст, след като си спечели верни последователи сред полицията и военните по целия свят с оръжията. Сп. "Форбс" оцени състоянието му и това на семейството му на 1,1 млрд. долара през 2021 г.

Cъщият ден в съня си на 98-годишна възраст почина французинът Жак Делор, една от водещите фигури в изграждането на единна Европа. Той е бивш председател на Европейската комисия, смятан е за баща на еврото и беше водеща фигура и във френската левица.

На 26 декември почина бившият германски министър на финансите и председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Над половин век от 81-годишния му живот той беше член на германския парламент. По време на кризата в еврозоната той провеждаше политика му на строги икономии, със стриктна позиция към затъналите в дългове южноевропейски държави, което му навлече както остри критики, така и висока оценка, пише БТА.

Хуана де ла Каридад “Хуанита” Кастро Рус, сестра на Фидел, Раул и Рамон Кастро. Родена на 6 май 1963 г., починала на 4 декември т.г., тя е участвала активно в Кубинската революция. Смята се, че след победата над Батиста се е чувствала предадена от нарастващото влияние на кубинските комунисти в правителството. сътрудничила с ЦРУ в Куба през 1964 г., както разкрива в. “Ню Йорк таймс”. Тя живя в Маями, САЩ до смъртта си, като притежаваше собствена аптека.

На 2 декември почина генерал Луиш Еванжелища Ещевеш де Араужо (74-годишен) - португалски военен, заемал длъжността началник на щаба на португалските ВВС и началник на Генералния щаб на въоръжените сили от 2011 г. до 6 февруари 2014 г. През 2014 г. Араужо е награден с Големия кръст на Военния орден на Христос, както показва биографията му на сайта на португалските военновъздушни сили.

На 1 декември си отиде 90-годишният Шломо Авинери (Йежи Винер), израелски политолог и професор по политически науки в Еврейския университет в Йерусалим. Той беше член на Израелската академия на науките и хуманитарните науки, гостуващ професор в Централноевропейския университет в Будапеща и сътрудник на базирания в Мюнхен академичен мозъчен тръст Centrum für angewandte Politikforschung, съветник на политици и автор на множество трудове, отбелязва в. "Таймс ъф Израел".

Същият ден почина и 93-годишната Сандра Дей О'Конър, първата съдийка, станала член на Върховния съд на САЩ (в момента 4 от членовете са жени). Назначена от президента Роналд Рейгън, с умерено консервативни възгледи, тя имаше значително влияние в деветчленния състав, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Светът се сбогува и с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, починал на 29-и миналия месец. Един от малкото американски политици, служили на двама президенти, сянката на Кисинджър беше надвиснала над световните дела, предизвиквайки както възхищение, така и критики от цял свят. Той продължи да участва в световните дела дори през последните месеци от стогодишния си живот, пише в. "Ню Йорк таймс".

На 23 ноември почина Франсиско Епигменио Луна Кан, професор по медицина и първият чистокръвен наследник на маите, станал губернатор на мексиканската провинция Юкатан (1976-1982 г.) от завладяването на полуострова от испанците, отбелязва в. "Диарио де Юкатан".

На 21-ноември почина 87-годишният Херонимо Сааведра Асеведо, испански политик, академик и масон. Той е първият глава на автономното правителство на Канарските острови след обявяването на автономията, както и първият открито хомосексуален испански политик, заемал няколко високи поста, припомня в. "Паис".

Друга политическа фигура, която си отиде тази година, беше бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, която почина на 19 ноември. Тя беше най-близкият съветник на съпруга си, бившия президент Джими Картър, по време на един негов мандат в Белия дом, а след това и през четирите десетилетия на глобална хуманитарна дейност, пише в. "Ню Йорк таймс".

На 17 ноември от раните си, получени при израелски въздушен удар, умира 74-годишният Ахмад Мохамед Бахар. Бивш първи заместник-председател на Палестинския законодателен съвет (ПЗС) от избирането му на този пост на 18 януари 2006 г., той беше професор в Ислямския университет в родния си град Газа. Известен с това, че през 2012 г. изнася по телевизията проповед, в която моли Аллах да избие до крак евреите, американците и техните поддръжници, “без да остави нито един” – окачествено като подстрекателство към геноцид.

На 7 ноември почина Дев Вирахсавми, мавритански ляв политик, поет, драматург и популяризатор на мавританския креолски език. Оставя след себе си около 4000 творби, като завещава авторските им права на католическо дружество.

На 3 ноември почина Чжоу Тиенун, китайски политик, бивш заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. Той е бил и председател на Революционния комитет на Куоминдан, както и вицегубернатор на провинция Хейлундзян. Учи в Пекинския университет от 1955 до 1960 г.

На 27 октомври тази година, на 68 години, в Шанхай почина “премиерът на народа” Ли Къцян. Той беше изпратен в последния си път от стотици опечалени, въпреки обичайните ограничения върху подобни спонтанни прояви в Китай. Бивш икономист и реформаторски лидер, който заемаше премиерския пост в продължение на 10 години, преди да се оттегли през март, почина от сърдечен удар, припомня в. "Гардиън".

На 23 октомври умря и Джорджо Наполитано - първият бивш комунист, станал президент на Италия и първият човек, избиран два пъти на този пост. 98-годишният политик си отиде след продължително боледуване.

На 16 октомври беше съобщено и за смъртта на Марти Ойва Калеви Ахтисаари, бивш президент на Финландия (1994 до 2000 г.), лауреат на Нобелова награда за мир, дипломат и посредник на ООН, известен с международната си миротворческа дейност. Той беше специален пратеник на ООН за Косово, натоварен с организирането на преговорите по процеса за статута на Косово, целящи да разрешат дългогодишния спор. През октомври 2008 г. получава Нобелова награда за мир за усилията си за разрешаване на международни конфликти на няколко континента и в продължение на повече от три десетилетия. Според изявлението на Нобеловия комитет Ахтисаари е изиграл важна роля в разрешаването на сериозни и дълготрайни конфликти, включително тези в Намибия, Косово, Ирак и индонезийската провинция Ачех.

Загиналият на 23 август Евгений Пригожин се беше издигнал от бивш затворник и продавач на хотдози до бизнесмен, подписал печеливши договори с Кремъл и ръководител на страховита наемническа група. Животът му приключи внезапно, когато частният самолет, в който пътуваха той и негови приближени мистериозно се взриви в небето над Русия. Смъртта му слага точка на годината, която и без това беше изпълнена със събития за бруталния лидер на наемниците, отбелязва в. “Йомиури”. Бойците на създадената от него група "Вагнер" донесоха на Русия една от малкото ѝ победи във войната в Украйна, като превзеха Бахмут. По-късно обаче вътрешните търкания с руските военни лидери излязоха на открито, когато Пригожин организира кратък въоръжен бунт - най-сериозното предизвикателство към управлението на руския президент Владимир Путин. Той обаче беше прекратен и за по-малко от 24 часа беше сключено споразумение.

На 3 юли, на 91-годишна възраст, почина Ян Минфу, бивш високопоставен представител на Китайската комунистическа партия, пише в. "Саут Чайна морнинг пост". Той беше пратеник при продемократичните протестиращи на площад Тянанмън в Пекин през 1989 г. и беше принуден да напусне след потушаването на протестите, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сред починалите тази година, на 12 юни, беше и Силвио Берлускони, на 86 годишна възраст. Издигнал се сам до милиардер (шестият най-богат човек в Италия), той влиза в политиката през 1993 г. и е една от водещите фигури в Рим до смъртта си. Въпреки скандалите, свързани с делата му за корупция и слуховете за секс-партита, той стана най-дълго заемалият премиерския пост италиански политик. Оставил след себе си 5 деца (от 2 брака), 17 внуци, 1 правнук, както и неутешимата си 33-годишна годеница, напомня в. "Гардиън".

На 17 март тази година почина Джон Уилсън Дженрет младши, роден на 19 май 1936 г. Американски адвокат, бизнесмен и политик от Южна Каролина, той е известен като съпруг на актрисата и модел Рита Дженрет. Смята се, че двамата са правили секс скрити зад колона на стълбите на Капитолия, по време на почивка в продължило до късно заседание на Конгреса. От януари 1975 г. до декември 1980 г. е член на Камарата на представителите на САЩ като демократ. Осъден е за приемане на подкуп при операцията на ФБР "Абскам", като излежава 13 месеца от двегодишната си присъда. След оттеглянето си от политиката се занимава с бизнес, включително с развъждане на коне в България, пише в. "Ню Йорк таймс".

На 5 февруари умира експремиерът на Пакистан Первез Мушараф. Бившият военен, управлявал близо десетилетие, след като стигна до властта с преврат, почина в Дубай след дълго боледуване, на 79 години. Управлението му беше белязано от потисничество, нарушения на човешките права и отслабване на демокрацията, но също така беше и период на икономически растеж. През 2019 г. пакистански съд го призна за виновен в държавна измяна заради действията му като президент, включително суспендирането на конституцията през 2007 г. и той беше осъден на смърт от специален съд, но присъдата беше отменена, припомня в. "Гардиън".

Сред другите починали през тази година известни политици са: бившите американски сенатори Даян Файнщайн, Джеймс Бъкли и Джеймс Абурек, бившият губернатор на Ню Мексико и американски посланик в ООН Бил Ричардсън и бившата губернаторка на Ню Джърси Шийла Оливър.

#Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници