Рекордни жеги на Земята за трети пореден ден

Рекордни жеги на Земята за трети пореден ден

Pixabay

A A+ A++ A

Средната температура на Земята се задържа на рекордно ниво в сряда, след два дни, в които бяха достигнати неофициални най-високи стойности, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Това е поредният показател от серия екстремни явления, предизвикани от климатичните промени.

Средната температура в световен мащаб е била 17,18 градуса по Целзий, сочи "Клаймътт рианалайзър" на университета на Мейн - инструмент, който използва сателитни данни и компютърни симулации. Това съвпада с рекорда от 17,18 градуса по Целзий, отчетен във вторник, а ден по-рано бяха регистрирани 17,01 градуса.

От месеци учените предупреждават, че през 2023 г. могат да настъпят рекордни горещини, тъй като предизвиканите от хората климатични промени, дължащи се основно на изгарянето на изкопаеми горива като въглища, природен газ и нефт, водят до затопляне на атмосферата.

Специалистите също така отбелязват, че климатичният феномен Ла Нина, който предизвиква охлаждане на океаните, отстъпва място на Ел Нино - обратното метеорологично явление, характеризиращо се с повишаване на температурите на водните басейни. През тази година в Северния Атлантически океан се наблюдава рекордно затопляне.

"Подобен рекорд е още едно доказателство за вече масово подкрепяната теза, че глобалното затопляне ни тласка към по-топло бъдеще", казва климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд, който не е участвал в последните измервания.



#глобално затопляне #рекордни температури #жега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници