Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа

Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа

pixabay

A A+ A++ A

Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя добави, че жътвата на ечемика е към края си.

Първи в кампания влязоха крайморските общини, като при тях най-ниският добив е около 300 кг/дка. Това са отчели земеделците от Шабленско, тъй като там паднаха най-малко валежи. Очаква се средният добив при ечемика да е 600 кг/дка. Все още продължава жътвата на тази култура, въпреки че няма много засадени декари, обясни Жекова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че на места в област Добрич е започнала и жътвата на пшеницата. Първи отново са били крайморските общини. Според Жекова ситуацията с пшеницата е критична.

Сухата есен, липсата на сняг през зимата и много ниските температури са в основата на слабото развитие на пшеницата. Трудно изникна, не успя да се развие добре, имаше и замръзване, поясни Жекова.

Очаква се добивът за крайморските общини да е около 400 кг/дка пшеница. В Генерал Тошево реколтата на пшеница също е много слаба - добивът е между 350 и 600 кг/дка. Очакваният среден добив за този регион е 500 кг/дка, прогнозира Радостина Жекова.

Председателят на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите коментира и пролетниците. Според Жекова падналите през последната седмица дъждове благоприятстват развитието на царевицата и слънчогледа. На места има култури, които са поразени от градушка. При тях беше трудно да започнем сеитба, но към момента нещата вървят добре, посочи още Жекова.

#ечемик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници