Иво Мирчев: В топ 3 сме на доставчиците на боеприпаси за Украйна, а не сме във война

Иво Мирчев: В топ 3 сме на доставчиците на боеприпаси за Украйна, а не сме във война
A A+ A++ A

Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната, ако предоставим въоръжени боеприпаси на Украйна и в крайна сметка нищо от това не стана. Година и половина вече България е в топ 3 на доставчиците на боеприпаси за Украйна.

Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев от трибуната на Народното събрание.

Мирчев изтъкна, че правителството на Кирил Петков с участието на БСП е изпратило оръжие и боеприпаси на стойност 2 милиарда лева, обаче служебното правителство на президента Радев е рекордьор по износ за още 3 милиарда лева. И увери, че притесненията на БСП и на президента са безпочвени, защото няма как България да бъде въвлечена във война за това, че изнася оръжие.

“Нито ние, нито някоя от другите десетки страни, които също изпращат въоръжение на Украйна, са влезли във войната. Икономиката на България само може да спечели, като сега е важно да се махнат посредниците”, каза Мирчев по време на изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

В отговор на зададен въпрос от Мирчев към министъра за финансирането на предоставените на Украйна един милион 155-милиметрови снаряди стана ясно, че то ще бъде осъществено от Европейския съюз.

Министър Тагарев посочи още, че финансирането става с фондове извън стандартния бюджет на ЕС като държавите-членки дават своите вноски, за да се формира допълнителен бюджет, който съответства на Брутния национален доход (БНД) и за България тази вноска е малко под 0,5%.

Той допълни, че впоследствие страните, предоставили помощ на Украйна, биват частично компенсирани след съответните процедури и документи. И очерта трите механизма за финансиране на помощта към Украйна - Европейски механизъм за подкрепа на мира, Механизъм с участието на Европейската агенция по отбрана и Механизъм чрез Европейската комисия.

“Европейският съюз финансира всичко. Това, което българската икономика ще спечели, е, че ще можем да започнем да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, което така или иначе ще се случи. За помощта, която България предостави с униформи, обувки и бинтове още в началото на войната, сме направили съответната заявка и очакваме компенсация от почти 330 хиляди евро, която ще получим следващата година”, каза той.

#Иво Мирчев #боеприпаси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници