Мирчев: Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген

Мирчев: Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген

БТА

A A+ A++ A

С предстоящите промени в Конституцията и ограничаването на неконтролируемата президентска власт чрез служебното правителство България ще се доближи до истинска парламентарна република.

Това заяви народният представител Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната - Демократична България” по бТВ. Според депутата предстоят и значими постижения по пътя към Шенген.

“Много скоро България ще бъде част от въздушния Шенген и ще има ясна пътна карта за присъединяване към морския и сухопътния”, каза още Мирчев. Той допълни, че въпреки честите турболенции и сблъсъци в настоящия и предходните парламенти, България е извоювала енергийната си независимост от Русия по отношение на природния газ и ядреното гориво, а до края на годината ще извоюва такава и по отношение на петрола. Народният представител отчете, че тези гласувания трудно биха били успешни без подкрепата на ГЕРБ и ДПС в Народното събрание.

“Кое е по-добре от двете - да стоим с бялата престилка в свинарника и да си обясняваме как няма да ни изцапат прасетата или с подкрепата на други партии да свършим правилните неща за България”, попита реторично Мирчев. Той обаче отново предупреди, че ако промените в Конституцията не бъдат приети в заявения пред обществото формат, правосъдният министър Атанас Славов и ключови членове на кабинета ще подадат оставките си. Депутатът от ПП-ДБ напомни, че формацията му има едва 63 гласа при необходими 160 за конституционно мнозинство.

“В парламента има достатъчна степен на осъзнаване, че повече така не може. Процесите са доста по-бавни, отколкото си ги представяме и чудо с 63 народни представители не може да се очаква. Мога обаче да ви уверя, че тези 63 депутати са железни и правят всичко възможно корупционният модел на управление в страната повече да не съществува”, каза още Мирчев.

Представителят на “Да, България” подчерта, че именно работещите регулатори са сред ключовите инструменти за справяне с корупцията у нас. Той отново настоя за ясен механизъм и критерии за подбор на новите регулаторни ръководства, за да не се повтаря случаят с НЗОК от миналата седмица.

“Когато такъв ключов регулатор разпределя 8 милиарда лева годишно през обществени поръчки за лекарства, не може със златния пръст на “Възраждане” да се избира подуправител, срещу когото има доклад на ДАНС и сериозни възражения от наша страна”, алармира Мирчев. Според него с приемането на ясен регламент за подбор на ръководства на регулаторите всяка партия ще плати сериозна политическа цена при евентуалните му бъдещи нарушения.

На въпрос относно полицейското насилие във вечерта на протестите срещу Българския футболен съюз Мирчев отново заяви, че министърът на вътрешните работи е трябвало да си подаде оставката. Той подчерта, че лично се е свързал с част от пострадалите с надежда да бъдат изслушани от временната анкетна комисия за полицейското насилие.

“Без съмнение полицейски произвол имаше, а МВР началници излъгаха, че това не е така. Притеснително е, че високопоставен полицейски служител може да излъже за такова нещо. Това е зверство. Министърът трябваше да си подаде оставката още във вечерта на сблъсъците, когато е бил на кинопремиера”, заключи Мирчев.

#Ивайло Мирчев #Ивайло Мирчев - ДБ #Иван Мирчев #Иво Мирчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници