Броим 95 млн. лв. на европейски фирми за боеприпаси за двата нови патрулни кораба

Броим 95 млн. лв. на европейски фирми за боеприпаси за двата нови патрулни кораба
A A+ A++ A

Над 95 млн. лв. ще бъдат отделени за закупуване на боеприпаси за новите патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС). Това става ясно от стенограма от правителственото заседание на 3 октомври.

Тогава Министерският съвет (МС) прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки за придобиване на боеприпаси за многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили, както съобщи пресцентърът на МС.

Въпросният законов текст фактически позволява покупката да стане при пряко договаряне.

„Финансовите средства за доставка на боеприпасите до 2025 година възлизат на 95 154 764 лева с ДДС, като в проекта на решение те са разпределени между 4 участващи фирми, всички са европейски, и по години, като основната сума над 75% е за 2025 година, но трябва да направим авансовите вноски сега“, докладва пред МС военният министър Тодор Тагарев.

„През месец ноември 2020 година е подписан договор с предмет проектиране, построяване и доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили, като съгласно клаузите на договора първият кораб ще бъде предаден през второто полугодие на 2025 година, а вторият през 2026 година. На корабите ще бъдат интегрирани различни по тип и предназначение оръжейни системи, целящи изпълнението в пълен обем на задачите, произтичащи от мисиите на въоръжените сили“, казва още министърът.

Доставката на боеприпасите за тези системи не била включена в предмета на договора за строителство на корабите. Затова веднага след тяхното приемане било необходимо осигуряване на оръжейните системи със съответни боеприпаси, които били строго специфични, не били в масово производство, производителите им не поддържали складова наличност, а срокът за изработка и доставка на повечето от тях бил от порядъка на 24 месеца.

„Това от своя страна налага договорът за тяхното придобиване да бъде сключен поне две години преди доставката на първия кораб. Освен това, нерегламентираният достъп на трети лица до чувствителна информация, свързана с организацията и изпълнението на обществена поръчка, би довел до разкриване на точните параметри на изграждащите се отбранителни способности, което създава рискове за националната сигурност и отбрана“, добавя Тодор Тагарев.

Решението е гласувано от МС без дебат.

#кораби #боеприпаси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници