Дамянова: С агресията в училище не можем да се справим механично

Дамянова: С агресията в училище не можем да се справим механично
Дамянова изтъкна, че всеки случай с насилие в училище трябва да се разглежда индивидуално. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемът с агресията в училище не е само в България, съществува във всяка държава, но той не може да бъде решен „механично”, заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

От миналата учебна година в българските училища се прилага документът, наречен „Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище”, изтъкна Дамянова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че той има за цел да помогне на училищата да се справят с явлението „училищен тормоз”, като се разграничат понятието „насилие” и „тормоз”.

Дамянова изтъкна, че всеки случай с насилие в училище трябва да се разглежда индивидуално.

„Изключително важно е и взаимодействието между различните институции, когато има проблемно поведение при учениците, защото то най-често се дължи на различни причини”, посочи тя.

Националната мобилна група от психолози се финансира от Министерството на образованието, младежта и науката, припомни зам.-министърът.

По думите й групата работи по много различни случаи с ученици, но от тази учебна година „набляга” повече на превантивните дейности, допълва Дарик.

Тя даде пример със случая в Добрич, при който ученици поругаха портретите на български исторически личности, по който са се включили двама психолози от националната мобилна група от Варна.

Дамянова добави, че в националната мобилна група участват изявени училищни психолози от цялата страна, които работят мотивирано и ентусиазирано.

#Милена Дамянова #заместник-министър на образованието #агресия #училище #Министерството на образованието #младежта и науката #Добрич #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници