Зеленски сложи знак на равенство в борбата срещу Русия и тази с нацистка Германия

Зеленски сложи знак на равенство в борбата срещу Русия и тази с нацистка Германия
A A+ A++ A

В Деня на Европа продължават военните действия в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази срещу нацистка Германия през Втората световна война. Тази нощ предупреждения за въздушна атака бяха издадени за цялата страна.

Украинският президент е внесъл предложение във Върховната Рада на Украйна Денят на победата над нацистка Германия вече да се отбелязва на 8-и, вместо на 9 май. Според указ на Володимир Зеленски 9 май ще се отбелязва в страната като Деня на Европа, както в целия Европейски съюз.

"Връщаме на държавата честната история без идеологически примеси. Именно на 8 май повечето народи в света си спомнят величието на победата срещу нацизма, никога няма да забравим приноса на украинския народ. Украинците заедно с други народи сега унищожават аналогичното зло, макар че агресорът е друг".

Тази нощ във всички украински региони беше обявена въздушна тревога заради заплахата от изстрелване на руски ракети. В Киев се чуха взривове. Местните власти съобщиха, че се е задействала противовъздушната отбрана на столицата. По-рано окупационните власти в украинската Запорожка област обявиха, че са спрени всички енергоблокове на едноименната електроцентрала, за да бъдат избегнати провокации от страна на армията на Украйна.

Междувременно ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че наемниците му в Бахмут все още не са получили обещаните от министерството на отбраната боеприпаси. Само няколко часа по-рано Пригожин бе казал, че по първоначални данни исканите доставки са започнали. Той добави, че не иска да разваля големия военен парад в Москва тази сутрин по случай Деня на победата и ще даде подробности след края му.

#Володимир Зеленски #Украйна #Ден на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници