Отбелязваме международния Ден на птиците

Отбелязваме международния Ден на птиците
Рikist.com
A A+ A++ A

Опазвайки птиците и техните местообитания, съхраняваме природните ресурси, от които се нуждаем и ние, хората, като чиста вода и храна. Това заяви за БТА Стойчо Стойчев, директор на отдел „Природозащита“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Коментарът му е по повод Международния ден на птиците, който се отбелязва днес.

Според Стойчев птиците са природна ценност, за която трябва да се полагат грижи. Опазваме тракийски паметници, възрожденски къщи и художествени картини, нима един орел не е по-красив и по-ценен от тези творенията на изкуството, коментира той. Експертът подчерта, че днешният ден е повод да се подчертае, че природните явления са уникални и непреходни.

БДЗП организира днес няколко събития за информиране за живота на птиците.

От 10:30 ч. до 14:00 ч. при голямата волиера за хищни птици в Зоологическата градина в София ще има щанд на дружеството. Птиците ще могат да бъдат наблюдавани с бинокъл или зрителна тръба. Ще има и тематични артистични занимания за децата.

От 10:15 ч. посетителите в Националния природонаучен музей при Българската академия на науките ще могат да се включат в играта „Градски птици в музея“.

Също днес ще се проведе и първият кръг от Националната олимпиада по орнитология. Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване.

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив от 1-ви до 8 април може да бъде разгледана изложбата „Живот за птиците на България“, която представя едни от най–емблематичните и редки видове птици и местообитания в българската природа.

Любителите на птиците могат да закупят и обновеното издание на книгата „Полеви определител на птиците на Европа, Северна Африка и Близкия Изток“, която съдържа информация за определяне на 900 вида птици през всички сезони от годината. Изданието е допълнено с още 32 страници, а над 50 цветни табла са изцяло или частично преработени, отбелязват от БДЗП.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници