Бойко Найденов отново оглавява Следствената служба

Бойко Найденов отново оглавява Следствената служба
Бойко Найденов е новият директор на Национална следствена служба (НСлС). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бойко Найденов е новият директор на Националната следствена служба (НСлС).

За досегашния директор на НСлС и зам. главен прокурор по разследването гласуваха 18 от членовете на Висшия съдебен съвет, а 7 бяха против, предаде БГНЕС.

За директор на националното следствие имаше още една кандидатура – на Евгени Диков, прокурор във Върховна касационна прокуратура, но до гласуване за него не се стигна.

Според правилника на ВСС при наличие на повече от 13 гласа „за“ и при условие, че може да се гласува „за“ само за един кандидат, вот за другия кандидат не се наложи.

В началото на заседанието на ВСС в четвъртък Борис Велчев представи кандидатурата на Бойко Найденов с думите, че когато първият мандат на един ръководител е бил успешен, трябва да му се даде втори шанс.

По време на изслушването си пред магистратите Бойко Найденов се обяви за оптимизация в прокуратурата и следствието.

„За мен е неразумно и не трябва да продължава това положение, че 6-7 прокурори ще решават всичките големи дела в държавата“, каза новият-стар директор на НслС.

Според него много неща в следствието са останали несвършени - нещо, което го е накарало да се кандидатира за втори мандат.

Той изрази надежда, че съвместно с Министерствата на правосъдието и на вътрешните работи и всички ангажирани институции заедно ще решат проблемите.

На въпрос на Лазар Груев каква е перспективата на следствието Бойко Найденов отвърна, че следствието ще съществува. Според него следствието е една ценност на българската съдебна система.

„За съжаление дълго време следователите не бяха работили. Те трябва да бъдат готови да водят най-тежките разследвания“, категоричен бе Бойко Найденов.

Той коментира и натовареността на следователите, и това, че тя не е много голяма, но се увеличава за последната година. Отговорност за нея имат и окръжните прокурори, които да възлагат дела на следователите, каза директорът на НСлС.

Номинацията на Бойко Найденов беше подкрепена от главния прокурор Борис Велчев, председателя на ВАС Георги Колев, Камен Ситнилски, Ясен Тодоров, Михаил Кожарев, Милка Йотова и представляващата ВСС Соня Найденова, докато под предложението за номинацията на Евгени Диков се подписаха Румен Георгиев, Румен Боев, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Галина Карагьозова.

#ВСС #НСлС #Бойко Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници