Военни магистрати може "да изгорят" заради подслушването на президента Радев

Военни магистрати може "да изгорят" заради подслушването на президента Радев
A A+ A++ A

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да започне дисциплинарни производства срещу двама магистрати по случая, в който прокуратурата разпространи записи на разговори, за които се смята, че са събрани със специални разузнавателни средства (СРС), между командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев. Записите, които са правени вероятно през 2019 г., бяха разпространени от прокуратурата по времето на бившия главен прокурор Иван Гешев през януари 2020 г.

Дисциплинарните производства са срещу полк. Антон Радойнов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура в София, и срещу полк. Добрин Маринов - военен следовател във Военно-следствен участък - Велико Търново. В дисциплинарната комисия срещу Радойнов са Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова. В дисциплинарния състав срещу Добрин Маринов са Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Евгени Иванов.

Преди около месец прокурорската колегия отказа да образува дисциплинарно производство срещу двамата военни магистрати. Искането й тогава бе на база проверка с констатации в доклад на Върховната касационна прокуратура. Бяха установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от прокурора Антон Радойнов. Мотивът за отказа от дисциплинарна проверка тогава бяха допуснати нарушения в предложението.

В съобщението от държавното обвинение, публикувано през януари 2020 г., лаконично се казваше, че данните за извършено от Радев престъпление са събрани в хода на досъдебно производство срещу друго лице и се уточнява, че са събрани при подслушване на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Към съобщението беше разпространено и постановление за прекратяване на наказателно производство - заради откритите данни за президента и наложените от Конституцията ограничения за разследването му. От документа се разбира, че Стойков е бил разследван за това, че "за времето от месец май 2017 г. до януари 2020 г. в гр. София се е сговорил с едно или повече лица да върши в страната и чужбина престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага".


#СРС #ВСС #магистрати # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници