Лобистът Хохегер трябвало да върне 500 000 евро на България

Лобистът Хохегер трябвало да върне 500 000 евро на България
Договорите с австрийския лобист са сключени така, че няма как да бъдат отчетени резултати, заяви депутатът от ГЕРБ и председател комисията „Хохегер" Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Австрийският лобист Петер Хохегер трябва да върне на България 500 000 евро от получения хонорар от 1,5 млн. евро, обяви след последното си заседание временната анкетна комисия в българския парламент, която разследва скандала.

„Договорите с австрийския лобист са сключени така, че няма как да бъдат отчетени резултати," заяви депутатът от ГЕРБ и председател комисията „Хохегер" Димитър Главчев, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Депутатът от ГЕРБ се позова на заключенията, дадени в становищата на консултативния съвет на Сметната палата и доклада за инспекция, извършен от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Скандалът с Петер Хохегер, срещу когото в Австрия се води разследване за корупция, избухна през март.

Преди четири години Петер Хохегер бе избран от „Тройната коалиция" да „чисти имиджа на България" пред Европейския съюз заради корупцията и организираната престъпност срещу хонорар от 1,5 млн. евро.

В продължение на една година агенцията му трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.

В скандала с Хохегер са намесени имената на бившия премиер Сергей Станишев и майката на детето му - Моника Янова. В Австрия срещу Хохегер се води мащабно разследване, а той е наричан „кралят на корупцията".

Според „Ди пресе" Хохегер е заделил 100 хиляди евро от „българските пари", които отишли в джоба на бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер.

Австрийският вестник е проследил и друга нишка в скандала - у нас по проекта за новия образ на България работила и фирмата на Моника Йосифова.

По думите на Димитър Главчев парите, които подлежат на връщане в бюджета, са във връзка с договор на Петер Хохегер с Международен панаир - Пловдив.

В доклада си от Агенцията за държавна финансова инспекция отбелязват, че въобще не е проведена процедура на обществена поръчка по повод на възлагането от Пловдивски панаир.

Това представлява най-тежкото нарушение на Закона за обществените поръчки и мнението на финансовия инспектор е, че договорът е нищожен и средствата от 500 000 евро подлежат на връщане в бюджета.

„Договорите са сключени по такъв начин, че няма как да бъдат отчетени резултати, т.е. порок има още при самото сключване. Основната им цел е да се платят парите, а по-нататък не е било приоритет да се следи какво се изпълнява," посочи Димитър Главчев.

Той обясни, че според договора на Петер Хохегер с Министерски съвет в края на 2007 г. са изплатени 1 млн. евро, а първата проверка какво се извършва става в средата на месец юли следващата година.

„Това означава, че 7 месеца никой не се е интересувал какво се е изпълнявало по този договор," констатира комисията „Хохегер".

#Петер Хохегер #Димитър Главчев #Сметна палата #Агенция за държавна финансова инспекция #АДФИ #Тройна коалиция #Сергей Станишев #Моника Янова #Моника Йосифова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници