Втори помощник на Зеленски се оттегля

Втори помощник на Зеленски се оттегля
A A+ A++ A

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко обяви във вторник, че вчера е помолил президента Володимир Зеленски да го освободи от задълженията му, предаде Ройтерс.

„Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута“, написа Тимошенко в приложението за съобщения Telegram, като публикацията включва и негово селфи с писмото за оставка.

Тимошенко не посочи причина за оставката си. Украински медии обаче съобщиха, че Кирило Тимошенко може да е част от кадровата рокада, обявена по-рано от Зеленск, предаде БНР. На сайта на президента на Украйна беше публикуван указ за приемане на оставката на Тимошенко.

33-годишната Тимошенко беше заместник-ръководител на президентската канцелария от 2019 г., като отговаряше за регионите и регионалните политики. Той също така работи със Зеленски по време на предизборната му кампания, наблюдавайки медийното и творческото ѝ съдържание.

Според украински медии, от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Тимошенко е бил замесен в няколко скандала, свързани с използване от него в лично качество на скъпи автомобили. Тимошенко отхвърли всички обвинения.

Оставката на Кирило Тимошенко идва седмица, след като друг помощник на Зеленски, Олексий Арестович, също се оттегли, след като направи, както той я нарече, „фундаментална грешка“. По-рано Арестович каза във видео, че украинските военни са свалили ракета, вероятно изстреляна от Русия, след което ракетата е променила курса си и в крайна сметка е ударила жилищна сграда в Днипро, убивайки десетки цивилни, но по-късно оттегли това свое изявление.

Зеленски ремонтира администрацията след обвинения в корупция

Зеленски заяви в понеделник, че тази седмица ще бъдат обявени промени в правителствения персонал, както и промени на регионално ниво и в силите за сигурност след обвиненията в корупция почти година след руската военна инвазия в страната, напомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че в рамките на следващото денонощие ще извърши кадрови промени сред служители на ръководни постове в правителството и регионите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Вече съм взел някои кадрови решения - някои още днес, а други ще взема утре, засягащи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи“, каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент обеща по-рано вчера да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

„Вражеският обстрел и атаки продължават непрекъснато“, допълни още Зеленски в своето видеообръщение. „Битката за Донбас обаче продължава, както и битката за Южна Украйна. Виждаме Русия да съсредоточава войските си, но знаем как да отговорим“, обобщи украинският президент

Министерството на отбраната отхвърля обвиненията в медиите

Украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент“, написа той във Фейсбук.

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването. Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми. „Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой“, посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той. До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников. По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник „Огледало на седмицата“ (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа. Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай