Зеленски в Хага: Справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл

Зеленски в Хага: Справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл
A A+ A++ A

Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор ще бъде потърсена съдебна отговорност, заяви днес във видеообръщение към участниците в международната конференция „Възстановяване на справедливостта за Украйна“ в Хага, в Нидерландия, украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ. По думите му всеки, който дойде на власт в Русия след настоящия президент Владимир Путин, трябва да знае, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл.


"Справедливостта е първата линия, от която трябва да започне установяването на мира. Оръжията дават физическа защита, но справедливостта е тази, която възстановява чувството за сигурност за живота, защитаван със силата на оръжията. И също справедливостта връща усещането за предсказуемост на всички международни отношения. Всеки възможен агресор трябва да знае какво го чака, ако руши мира. Правосъдието е в състояние да гарантира това", каза Зеленски.

Повече от две години след началото на руската инвазия в Украйна европейски министри и международни следователи се събраха в Хага за да обсъдят напредъка в съдебното преследване на военни престъпления.

Украинският президент отбеляза, че преди два дни той е бил в град Буча в района на Киев, който се превърна в "символ на руското зло за целия свят". Според него "все още не са установени имената на всички цивилни украинци, които са убити от руските войници в града, както и в други украински селища, освободени от руските окупатори", отбелязва Укринформ.

"Въпреки че постепенно се възстановяват градове и села, навсякъде има едно и също особено чувство - едно и също за всички - чувството, че предстои още много работа, предстои да се работи най-вече в името на справедливостта. Така, че това зло да бъде победено и физически, в реалността, на бойното поле, и така, че хората да усетят убеденост (в тази победа) в сърцата си. За да знае всеки, който дойде на власт в Русия след Путин, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл. Ще постигнем това само като работим заедно", посочи украинският държавен глава.

В контекста на казаното от него Зеленски приветства усилията на Международния наказателен съд (МНС), който миналата година издаде заповед за ареста на руския президент Путин и който работи за възстановяване на пълната справедливост.

Украинският президент подчерта и важността от продължаването на работата по създаване на "конкретни систематични механизми, с които да се възмездят щетите, причинени от войната". "Ние си сътрудничим с много страни и държавни лидери, за да конфискуваме руските активи и печалбите от тях. Всичко това трябва да бъде в полза на хората, които Путин се опита да унищожи с тази война", добави държавният глава.

Той призова участниците в международната конференция в Хага "да не се отклоняват от общата линия - линията на справедливостта".

"И аз ви моля да не забавяте темпото. Трябва да направим всичко възможно за твърдостта на правосъдието, за да може то в действителност да укрепи нашата защита - защита срещу агресията и терора. Нека реалният мир бъде възстановен по-бързо. И нека всеки, който руши мира, наистина да се страхува от това да бъде изправен пред съда в Хага", добави Зеленски.

Укринформ отбелязва, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е на работно посещение в Хага, в рамките на което е участието му в конференцията, организирана от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия.

Украйна и съюзниците ѝ от ЕС настояват да има правосъдие за военните престъпници. Според министерството на външните работи на Нидерландия досега са документирани над сто хиляди предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Освен украинските съдебни органи, разследване се води и от Международния наказателен съд в Хага. Главният прокурор Карим Хан вече е издал четири международни заповеди за арест на високопоставени руснаци, в чието число влиза Путин, по обвинения във военни престъпления.

МНС обвинява руския президент за отвличане и депортиране на деца от окупирани от Русия украински територии. Москва твърди, че това са случаи на евакуация от бойното поле, посочва ДПА, цитирана от БТА.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници