Космическият боклук вече застрашава реално хората на Земята

Космическият боклук вече застрашава реално хората на Земята
A A+ A++ A

Учените все повече започват да говорят за задръстване на околоземната орбита с космически отпадъци. Някои обекти ежедневно навлизат в земната атмосфера и изгарят в нея, но хората бързо създават нов, пише Ерик Бергер в Arc Technica. Ситуацията скоро ще започне да застрашава живота на хората.

До последното десетилетие средно от 80 до 100 сателита годишно бяха изстрелвани в различни орбити. Някои от тях бързо навлязоха в земната атмосфера, а други останаха в орбита.

Любопитно е, че през последните пет години, на фона на развитието на комуникационните мрежи като Starlink на SpaceX и увеличаването на броя на малките спътници, се наблюдава рязко увеличение на такива обекти в Космоса.

Повече от 300 спътници са били изстреляни през 2017 г., според Службата на ООН за въпросите на Космоса. До 2020 г. броят им за първи път надхвърли хиляда. Тази година вече бяха повече от две хиляди. С появата на широколентови мрежи в космоса, като проекта Kuiper на Amazon, техният брой само ще расте.

Драматичното увеличаване на броя на спътниците, повечето от които са на хиляди километри над повърхността на Земята, задръства ниската околоземна орбита с космически отпадъци. Миналия месец, например, горната степен на китайската ракета Long March6A неочаквано се разпадна, след като достави полезен товар в орбита. Сега на височина от 500 до 1000 километра летят повече от 300 видими фрагмента от космически отпадъци. През ноември 2021 г. Русия свали своя спътник Космос-1408, което доведе до появата на повече от хиляда фрагмента в орбита. Международната космическа станция на НАСА все още трябва да ги избягва.

В един момент нещата ще си дойдат на мястото. Да, пространството е голямо, но сега в него има твърде много боклук.

Учени и инженери изчисляват, че стотици хиляди космически отпадъци с размер на боровинка летят в орбита, което ги прави непроследими. Като се има предвид, че скоростта им е в пъти по-голяма от скоростта на светлината, кинетичната енергия на тези обекти е като на падаща наковалня. Има още десетки хиляди проследими фрагменти с размерите на софтбол и повече с кинетичната енергия на голяма бомба. Някои обекти ежедневно навлизат в земната атмосфера и изгарят в нея, но хората бързо създават нови порции космически отпадъци.

Според експерта по астродинамика от Тексаския университет в Остин Миробой Джа претоварването на орбитата означава, че вече няма да можем да предотвратим нежелани последствия с нашите решения и действия. "Тоест, ако се опитаме да минимизираме шанса за сблъсък и необходимостта да се заблудим и все още не можем да го предотвратим, тогава орбитата вече не може да се използва за никакви цели.

Според моите прогнози това трябва да се случи. И също така очаквам, че все пак ще видим смъртта на хора от обекти с размерите на училищен автобус, които след като преминат през атмосферата, ще паднат в някое населено място или в самия разгар на развитието на комерсиалната астронавтика, някакво парче внезапно ще падне в кораб с пътнически боклук. Вярвам, че и двете неща могат да се случат през следващото десетилетие“, допълва Джа.

#космос #космоса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай