Космическото момиче на България: Татяна Иванова има нужда от помощ, за да продължи обучението си

Космическото момиче на България: Татяна Иванова има нужда от помощ, за да продължи обучението си

инстаграм

A A+ A++ A

Космическото момиче на България - Татяна Иванова, има нужда от помощ, за да продължи образованието си. В момента тя учи космическо инженерство в САЩ. За това помогнаха десетки зрители на NOVA. Сега обаче Татяна събира средства, за да заплати и втората година от образованието си.

Първата ни среща с Татяна беше преди шест години, когато тя беше на космическия лагер по модел на НАСА в Измир, Турция. Днес е много близо до мечтата си да бъде астронавт.

„За да си космонавт, всъщност трябва да се готвиш като военен, не само физически, но и психически. Част от подготовките, през които аз преминавам, са например тренировка по оцеляване, когато хеликоптер се разбие в океана или в море - как човек да излезе от летателния апарат, когато се дави”, разказва Иванова.

Освен лекциите по космическо инженерство със специализация "Ракетни двигатели", всеки уикенд Татяна се гмурка или скача с парашут.

„И двата спорта ми показват как човек трябва да има пълен фокус и самоконтрол, да бъде подготвен за непредвидими ситуации, в които животът му ще е в опасност”, подчертава тя.

Татяна получава менторство, както от NASA и от "Боинг". Отлична в предметите си и клубната дейност, липсата на средства заплашват с аварийно кацане мечтата на Татяна.

Младата надежда на България в космонавтиката заминава на обучение във Флорида

„За жалост, за да продължа да уча в Embry–Riddle University, са ми нужни доста средства, тъй като стипендията, която получавам е само 5000 щатски долара - нищожна на фона на цялата такса”, добавя студентката.

Тя няма възможност да изтегли заем, тъй като не разполага с американски гарант, който е задължителен. В момента работи на две места.

„Заплащането е минимално, което не ми позволява да изкарвам хиляди долари на месец, за да успея да покрия таксата за учебната година”, уточнява тя.

Университетът също е предложил работа на Татяна в инженерната лаборатория, търсят се и стипендии. Без подкрепата на дарители и този път мисията на Татяна няма да е успешна.

„Мечтата ми, когато завърша, е да стана астронавт, но за тази цел ми трябват 3 плюс години опит в сферата, в която се занимавам. Засега имам две направления - военен пилот или водолаз в подводната лаборатория на NASA в Johnson Space Center”, разказва още Иванова.

Пълна информация за това как можете да подкрепите космическото момиче на България по пътя й към космоса ще откриете ТУК.


#космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници