Швеция иска да купува боклук от България, за да прави ток

Швеция иска да купува боклук от България, за да прави ток
България разчита предимно на сметищата - система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда, коментират шведските медии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Швеция иска да купува боклук от България, Румъния и Италия, за да произвежда от него енергия.

Програмата на скандинавската държава за производство на електроенергия от боклук е изключително успешна, но страната се сблъсква с недостиг на отпадъци, съобщава на сайта си радио KOSU, цитирано от БТА.

Само 4% от шведския боклук се складира на сметища по данни на шведската агенция за управление на боклука.

Заради голямата ефективност на страната да превръща отпадъците в енергия, Швеция започна да внася около 800 000 тона боклук годишно от други страни.

Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука ѝ. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е посочила старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред Public Radio International - PRI.

Тези страни разчитат предимно на сметищата - система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда, коментират шведските медии.

Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото такива страни, отбелязва KOSU в информацията, публикувана в неделя.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 млн. тона боклук само през 2010 г., едва 34% са рециклирани.

Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление според данни на шведската агенция за управление на боклука.

#Швеция #България #Румъния #Италия #електроенергия #боклук #рециклиране #сметище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници