Кипър имал залежи на природен газ за 250 г. напред

Кипър имал залежи на природен газ за 250 г. напред
Американската компания „Нобъл енерджи", която търси въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кипър разполага със залежи на природен газ, които ще стигнат за 250 години, съобщи директорът на дирекция „Енергетика" към министерството на търговията на Кипър Солон Касинис.

По негови данни, залежите на газ в района са 18 трилиона и 288 милиарда кубични метра, предадоха гръцката национална телевизия и „Дневник".

Общата стойност на залежите в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море възлиза на 2,1 трлн. евро, а чистата печалба ще е над 800 млрд. евро.

В зоната има и залежи на петрол, посочва още директорът към ведоството като посочва, че ще бъде направено проучване на дълбочина седем метра, за да стане ясно колко петрол има.

В неделя кипърските вестници писаха за малка, но не нулева вероятността под газовите находища в блок 12 - т. нар. находище „Афродита", да има и петрол, позовавайки се на представител на американската компания „Нобъл енерджи", която търси въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипърският министър на търговията, промишлеността и туризма Неоклис Силикиотис вече обяви, че ще се пристъпи към изграждане на терминал съвместно с „Нобъл енерджи".

Съоръжението ще може да произвежда около пет тона втечнен газ годишно от блок 12, където в началото на годината въпросната американска компания откри газово находище.

#Кипър #природен газ #петрол #Средиземно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници