Падна правителството на Словакия, вот на недоверие се оказа решаващ

Падна правителството на Словакия, вот на недоверие се оказа решаващ
A A+ A++ A

Коалиционното правителство на Словакия падна, след като загуби вот на недоверие в парламента, свикан от опозицията след месеци на политическа криза, в развитие, което може да доведе до предсрочни избори.

В 150-местния парламент на страната 78 депутати, двама повече от необходимите 76, гласуваха за свалянето на трипартийното правителство на малцинството на премиера Едуард Хегер. Трима депутати от коалицията гласуваха против правителството.

Либералната партия на свободата и солидарността, която поиска вота, се оттегли от коалиционното правителство през септември. Ръководителят на Свобода и солидарност Ричард Сулик обвини правителството в некомпетентност и загуба на антикорупционния стремеж.

„Най-накрая“, коментира Сулик краха на правителството.

Президентът Зузана Чапутова ще трябва да назначи нов министър-председател. Няколко опозиционни и коалиционни партии посочиха, че биха предпочели предсрочни избори. За провеждането на такива избори ще е необходимо парламентарно мнозинство от две трети.

Чапутова може да поиска правителството на Хегер да остане на поста с намалени правомощия, докато не се проведе предсрочен вот.

Хегер каза, че ще се срещне с президента по-късно в четвъртък.

#Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници