Лявата партия на Фицо спечели изборите в Словакия, Нинова го поздрави

Лявата партия на Фицо спечели изборите в Словакия, Нинова го поздрави
A A+ A++ A

Основната опозиционна лява партия в Словакия на бившия премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в страната след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна. При 99% преброени резултати партията на Фицо "Смер – Социална демокрация" води с 23.34%.

Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16.95%, а партията "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15.00 %. Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Фицо проведе кампания, в която критикуваше консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна и говореше за размразяване на отношенията с Русия. На практика, политиката на Фицо е близо до тази на Орбан в Унгария. Ако консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша в средата на този месец, то целия регион би засилил критиките срещу европейския социален либерализъм.

Партиите на Фицо и Пелегрини могат евентуално да се коалират с националистическата Словашка национална партия (СНС), която се очаква да спечели 10 места, и така заедно да съберат парламентарно мнозинство със 79 депутати. В миналото Фицо вече два пъти е съставял правителство със СНС, която също се противопоставя на военната помощ за Украйна.

ПОЗДРАВИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Водачът на БСП Корнелия Нинова изпрати тази сутрин поздравления към Роберт Фицо, когото нарече „приятел и съмишленик от много години“. Родната социалистка също е виден противник на военната помощ за Украйна, както и поддръжник на една консервативна линия в политиката.

Това пролича във Фейсбук поста, в който Нинова публикува поздравите си към словашкия политики. „Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за борба срещу мигрантската политика на ЕС и срещу пълзящото налагане на трети пол извън мъж и жена. Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, макар и трудно, нашите възгледи започват да побеждават. Словакия прогледна и се изправи срещу неолиберализма. Дано и България скоро“, пожела си Нинова. И добави следните лозунги, които очевидно БСП споделя партията на Фицо: „Не на войната в Украйна. Не на квоти за мигранти. Не на джендър идеологията и Истанбулската конвенция.“

#Словакия #Роберт Фицо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници