ЕП поиска от ЕК детайлни за освобождаването на Дали

ЕП поиска от ЕК детайлни за освобождаването на Дали
Дали заяви намерения да съди ЕК за принудителното му отстраняване от поста, а ОЛАФ - за нарушаване на презумпцията му за невинност, основните политически групи в Европарламента поискаха повече прозрачност. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейският парламент официално поиска от Европейската комисия детайлна информация за всички факти и обстоятелства около освобождаването на малтийския комисар Джон Дали.

Искането идва от името на Конференцията на президентите, която включва лидерите на всички политически групи и председателя на Европарламента, предаде БНР.

Те настояват да получат и достъп до доклада на службата за борба с измамитеОЛАФ, според който Дали е знаел за използването на името му в търговия с влияние, но не се е противопоставил.

По-рано е петък говорител на ЕК заяви, че докладите на ОЛАФ са конфиденциални и само тя може да реши дали да ги оповести.

След като самия екскомисар заяви намерения да съди Европейската комисия за принудителното му отстраняване от поста, а ОЛАФ - за нарушаване на презумпцията му за невинност, основните политически групи в Европарламента поискаха повече прозрачност.

Допълнителни съмнения прибави съобщение на ОЛАФ от четвъртък, че ръководителя на надзорния комитет на службата е подал оставка „по-лични причини".

Германската преса обаче твърди, че Кристиян Тимерманс се оттегля, защото е бил държан настрана от разследването срещу Дали.

Междувременно стана ясно, че от всякакви дейности, свързани с това разследване, се е оттеглила и представителката на Малта в надзора Рита Шембри, за да избегне конфликт на интереси.

Все повече евродепутати поставят въпроса защо председателят на Европейската комисия Жозе Барозу избягва публични изяви по темата и предлагат да бъде поканен да обясни пред ЕП решението си да отстрани досегашния малтийски комисар.

В същото време процедурата но назначаване на негов приемник вече е в ход – изслушването на номинирания за поста Тонио Борг беше насрочено за 13 ноември. Предвижда се кандидатурата му да бъде гласувана от Европарламента седмица по-късно.

#Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Малта #Тонио Борг #Джон Дали #еврокомисар по здравеопазването #ЕС #Европейския парламент #ЕП #ЕК #ОЛАФ #Кристиян Тимерманс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници