Н.Пр. Доника Ходжа: Заедно Албания и България могат да създадат по-голям пазар в региона #AmbassadorTalks

Н.Пр. Доника Ходжа: Заедно Албания и България могат да създадат по-голям пазар в региона #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

След кратка пауза Ambassador Talks се завръща! Имаме удоволствието да приветстваме Нейно превъзходителство Доника Ходжа в Деня на знамето на Албания (Деня на независимостта). Научете повече за този специален ден и събитието, което ще се проведе в София.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Отношенията между Албания и България имат дългогодишни традиции и контактите между нашите народи продължават да са на много-добро ниво. Двустранният Договор за приятелство и сътрудничество дава правната основа за съвременното развитие на нашите взаимотношения. Двустранните отношения се развиха значително през последните години и редовно се поддържат контакти на високо ниво.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Албания и България са две приятелски страни, които все повече се опознават. Ние споделяме разбиране и ценности в контекста на ЕС, НАТО, ООН, както и в други регионални и международни сцени. Изграждането на мостове между хората не е лесна мисия, но моят екип и аз успяхме да направим Албания по-позната на нашите български приятели, а също и България стана по-позната на албанците през последните години. Все пак трябва да се направим още в тази посока и ние сме тук точно за това.

Нашите отношения се характеризират със силна воля за по-нататъшно развитие във всички области като икономика, туризъм, иновации, търговия, дигитализация, култура и др. Политическият диалог, изграден върху традиционното приятелство, както и върху исторически, културни и човешки връзки между нашите два народа и страни, е отличен и свидетелства за постоянното нарастване на обмена на посещения, което показва непоколебимата подкрепа на България към евроатлантическия път на Албания. Между нашите страни няма незарешени или висящи проблеми.

Отношенията и обменът в икономическия и инфраструктурния сектор продължават да се развиват, като се натрупват усилия за осъществяване на геостратегическия проект на Коридор VIII, като се демонстрира готовност за увеличаване на сътрудничеството по енергийни въпроси и проучването на възможностите за сътрудничество в областта на петролния сектор и този на природния газ, насърчаването на сътрудничеството между двете държавни агенции за развитие на чуждестранните инвестиции, обмяната на опит за стартиращи предприятия и иновации, сътрудничество в областта на туризма, текстилната и шивашката промишленост.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

Лично аз смятам, че членството в НАТО и ЕС белязаха мястото на България в съвременния свят и освен това самото географско положение, както и нейната природна красота и култура я правят интересен избор за посещение от страна на чужденците.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Все още имате неизползван потенциал. И албанските, и българските компании трябва да пренасочат дейността си и да се обърнат повече към регионалния пазар. Успях да проуча и открия нуждите на българския пазар, който продължава да се разглежда от чуждестранните инвеститори като привлекателна евтина инвестиционна дестинация с държавни стимули за нови инвестиционни възможности. България предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз, както и ниски и плоски корпоративни и подоходни данъци. Няма правни ограничения за чуждестранна собственост или контрол върху фирми. С някои изключения чуждестранните субекти получават същото третиране като националните фирми и техните инвестиции не се проверяват или ограничават по някакъв начин.

Има силен растеж в разработката на софтуер, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. Секторите на информационните технологии (ИТ) и бек офис аутсорсинга привлякоха редица американски и европейски компании в България и много от тях създадоха глобални и регионални центрове за обслужване в страната. Автомобилният сектор също привлече чуждестранни инвеститори през последните години. В тази връзка бих препоръчал албанските компании и икономически субекти да изберат България като потенциален бизнес партньор и пазар, за да разширят дейността си и да предложат възможности за разширяване в Албания. В същото време смятам, че самата България е малък пазар и понякога може да няма капацитета, от който се нуждаят големите компании. Тя може също да види Албания като потенциален партньор за създаване на по-голям пазар, включително този на труда.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Моето предложение би било фокусирането на брандинга на страната върху два важни стълба, състоящи се от туризъм и бизнес; Ребрандиране на България първо към регионалния пазар и по-късно към разширяването му към международната аудитория.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Ноември е специален месец за албанците по целия свят, защото отбелязваме Деня на независимостта на Албания (Деня на знамето). На 28 ноември 1912 г. албанското знаме е издигнато от Исмаил Кемали във Вльора, което провъзгласява началото на нова ера в Албания. Тази година Албания ще отбележи 110-ата годишнина от Деня на независимостта, която съвпада със 100-годишнината от откриването на дипломатически представителства в София и Тирана след установяването на дипломатически отношения през 1913 г.

Във връзка с това, по инициатива на нашето посолство, на 28 ноември 2022 г. от 19.00 часа в Софийската опера е планирано да се проведе концерт, на който каним цялата българска публика да се присъедини към нас и да се наслади на вълшебните звуци, изпълнени от 3 международно известни албански музиканти и артисти: дивата Инва Мула-сопрано, Олен Чезари-цигулар и Генч Тукици-пианист.

Освен това на 14 ноември се проведе друго важно събитие в тясно сътрудничество с посолството на Косово в София. В специален ден, който отбеляза началото на Конгреса на албанския език, който санкционира писмеността на албанския език, беше открита фотоизложба, озаглавена „Цветовете на албанците“, представяща нашите страни през очите на обикновените хора, местни и чужденци.

И накрая, но не на последно място, проведохме първия фестивал на Албанските изкуствата в София на 21 и 22 ноември в Концертен комплекс „България“. Фестивалът на албанското изкуство доведе в София за българската публика едни от най-известните албански музиканти, които изпълниха класически произведения от български и албански композитори, включително и млади музиканти и известни художници.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Пандемията ни принуди да се ограничим и да намерим нови начини за сътрудничество и фокусиране на нашите приоритети в региона. В тази връзка бих казала, че пандемията помогна за преоткриването на нови стари икономически партньори.

През тези 3 години икономическите контакти дадоха положителна обратна връзка, албанските компании проявиха интерес към партньорство и инвестиране за разширяване на своя пазар. Укрепването на регионалния пазар трябва да бъде наш основен приоритет и трябва да работим тясно и по-усилено, за да постигнем резултати и да изградим дълготрайни партньорства.

Наскоро министрите на транспорта на Албания, България и Северна Македония подписаха меморандум, за да се ангажират за стабилен транспорт по Коридор VIII, създавайки обща програма за насърчаване на този коридор, който обслужва не само тези 3 държави, но и целите Западни Балкани.

В този кратък период смятам, че двете страни засилиха сътрудничеството помежду си и заедно постигнахме подписването на някои споразумения в областта на туризма, сигурността, околната среда и управлението на водите, и сме на път да сключим още споразумения и програми за сътрудничество в областите на социалната защита и образованието, науката и културата.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

България е традиционен икономически партньор на Албания и българският бизнес оперира главно в Тирана и Дуръс, с дейности в областта на доставките на електричество, газ, климатизация, търговия на едро и дребно, ремонт на превозни средства и мотоциклети, професионални, научни и технически дейности и т.н. Отговаряйки на вашия въпрос, бих посъветвала заинтересованите българи да се запознаят с успешните истории, които българските инвестиционни компании са постигнали с техните колеги от моята страна, като One Communication, Fibank и силно препоръчвам да разгледат https: //www.aida.gov.al/sq/te-reja-publikime/publikime/1237-albania-calls-2022 , за да опознаят повече албанския пазар и да имат директна връзка с албанските си бизнес колеги. Също така, албанското посолство в София остава отворено за всяко предложение или молба за подкрепа за всички, които желаят да правят бизнес в Албания или с албанци.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Работя в дипломацията, откакто завърших университета в Тирана. Също така прекарах по-голямата част от времето през първите две десетилетия от моята кариера, работейки и учейки едновременно, докато не залслужих докторска степен по история на международните отношения от Римския университет „Сапиенца“, Италия. Преди да бъда назначена в България и нерезидентен посланик в Молдова, което е първото ми назначение като посланик, бях директор на отдела за икономическа и публична дипломация и диаспора в Министерството на Европа и външните работи на Албания през 2015-2018 г. Преди това , учих и живях в Малта, Япония и Италия и съм посещавала много други страни по служба, от които мога да посоча командировката си в Рим като една от най-важните.

Всъщност октомври отбеляза четвъртата ми година в България и мога твърдо да заявя, че през този период ми хареса да служа във вашата страна и да я изучавам максимално. Въпреки че Пловдив изглежда е откраднал сърцето ми, посещавала съм го доста повече от други места като планините и Черно море.

Колкото до любимото ми ястие, харесвам баница и мекици, тъй като много приличат на бюрека на майка ми в албански вариант.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Култура, природа и гостоприемство

Доника Ходжа е извънреден и пълномощен посланик на Република Албания в Република България (октомври 2018 г.) и в Република Молдова, нерезидент (октомври 2019 г.) Доктор по история на международните отношения. Преди това директор на Департамента за икономическа и публична дипломация и Диаспора в Министерството на Европа и външните работи на Албания (2015-2018). Съветник и първи секретар в посолството на Република Албания в Италия през мандата 2002 – 2006 г. и 2008 – 2015 г. Ръководител на протокола и съветник на министър-председателя на Албания през 2002 г. От 1999 г. до 2002 г. д-р Ходжа е служила като Деск-офицер и началник на служба „Информация и преводи“, отдел „Преса и информация“, Министерство на външните работи. Септември 1998 г. – декември 1999 г. е работила в Министерството на културата, младежта и спорта като говорител и рецептор на Службата за информация и комуникации. Тя е била преподавател по бизнес английски в университета в Тирана от 1998 г. до 2001 г. Доктор по история на международните отношения, Римски университет „Сапиенца“, Италия (2010 г.). Тя също така получава магистърска степен по евро-американски езици и литератури в Римския университет „Сапиенца“, Италия (2005 г.). Тя получава диплома по „Дипломация“ в Средиземноморската академия за дипломатически изследвания към Университета на Малта (2000 г.). Получава бакалавърска степен по английски език в университета в Тирана (1998 г.). Д-р Ходжа говори свободно английски и италиански и има добри познания по френски

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, г-н Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »