Посланик Джузепина Зара: България е привлекателна дестинация за италианските компании #AmbassadorTalks

Посланик Джузепина Зара: България е привлекателна дестинация за италианските компании #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

За нас е чест да ни гостува посланичката на Италия Н.Пр. Джузепина Зара. Това е интервю номер 5 в нашата поредица Ambassador Talks.

В интервюто ще разберете: На какво ниво са търговските отношения между България и Италия и защо хората от двете страни предпочитат да работят един с друг? Каква е ролята на Италия в стратегическата защита на България и Балканския регион? Благоприятна ли е бизнес средата в България за италианските предприемачи? И защо страната ни е толкова специална за г-жа Зара?

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата държава?

В исторически план Италия и България са тясно свързани от дългогодишно приятелство и близки отношения. Освен това, през последните 25 години, особено след присъединяването на България към Европейския съюз и НАТО, отношенията между двете страни се развиха и задълбочиха още повече. Днес Италия е четвъртият търговски партньор за България в световен план, а България е третият търговски партньор за Италия на Балканския полуостров след Румъния и Гърция. В България работят близо 12 000 смесени италиански компании, които осигуряват работа на около 50 000 семейства.

Също така от културна гледна точка, нашите отношения се разшириха през годините: като пример днес можем да споменем 28 000-те български ученици, които са записани в курсове по италиански език в цялата страна. Италианският език се преподава не само в шест български училища и 3 университета в страната, но и в различни курсове, предлагани от Италианския културен институт в София и от много частни езикови училища. Освен това Италианският културен институт в София организира културни събития и инициативи в много области, включващи не само столицата София, но и много други важни центрове в страната като Пловдив, Варна, Русе и Банско.

От политическа гледна точка съответният принос на Италия като рамкова нация към новата бойна група на НАТО, създадена в България, свидетелства за голямото значение, което Италия придава на сигурността и стабилността на Балканския полуостров и Черно море като част от разширената стабилност на югоизточната част на Европейския съюз. Освен това, с поемането на италианската роля на рамкова нация на бойната група, политическите отношения между Италия и България ще се издигнат на ново стратегическо ниво.

2. Какво подобрение на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Предвид непосредствената заплаха за европейската стабилност и сигурност поради неоправданата руска военна инвазия в Украйна, въпросите относно сигурността на източния фланг на НАТО и района на Черно море са в центъра на нашия политически дневен ред: Италия ясно показва, че е готова да подкрепи България и другите балкански страни в съвместните им усилия за повишаване на отбранителните им способности.

От търговска гледна точка считаме, че нашите дългогодишни и оптимални отношения могат да се подобрят с още по-силно присъствие на италиански компании и инвестиции в България, по-специално по отношение на стратегическите сектори на енергетиката, ИТ, инфраструктурата, свързаността и отбранителната индустрия.

3. Според Вас какво е мястото на България в съвременния свят?

България е член на НАТО и на Европейския съюз и като постоянен съюзник и член, тя може значително да допринесе за целите и постиженията, които решаваме заедно: поетата посока е твърдо заявена в договорите, които България е подписала, и в поетите ангажименти от българските правителства през годините.

През следващите години България, заедно с други членове на ЕС, ще бъде призвана да се справи с решаващи предизвикателства и трудни вътрешни реформи, за да завърши своя интеграционен път към приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и ОИСР.

Като съюзник в НАТО и член на ООН, както и поради стратегическото си положение на Балканския полуостров, България може да допринесе значително за стабилността на региона и за стабилността на Черно море.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от Вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Много италиански компании имат интерес към по-доброто опознаване на българския пазар и бизнес климат. Това важи както за италианските компании, инвестиращи в чужбина, така и за италианските компании, които сега се опитват да преместят своите инвестиции по-близо до ЕС в така наречения процес на „ ниършоринг“.

Винаги подчертавам географското стратегическо положение на България. Като мост между Европа и Азия, Югоизточното Средиземноморие и Централна Европа, с две пристанища на Черно море, България наистина има ценна позиция по протежение на световните търговски пътища. Свързаността е от ключово значение за регионалното развитие и ще бъде основното предизвикателство за България и съседните страни в бъдеще, за да интегрират региона с основните коридори на ЕС.

Друг фактор, който е от голямо значение за италианските компании, е членството на България в ЕС. По тази причина наистина италианските компании се чувстват по-сигурни, правейки своя бизнес в България, заради интегрирания пазар, общи правила, фискални режими и стандарти.

Освен това бизнес средата в България е особено благоприятна за нови чуждестранни инвестиции. С по-евтината цена на труда в сравнение с италианската и по-ниското данъчно облагане, България все още представлява привлекателна дестинация за италианските компании.

И накрая, културната близост между италианците и българите улеснява съвместния бизнес. Историите на нашите страни са пълни с взаимни влияния и неочаквани връзки. Нашата културна близост улеснява съвместния живот и работа и намирането на общи решения за растежа на двете страни.

5. Смятате ли, че България може да подобри имиджа или репутацията си и ако да – бихте ли споделили идея или съвет?

Според мен България вече има добър набор от инструменти за по-нататъшно подобряване на имиджа и бранда си на международната сцена. Когато говоря за България с моите приятели и роднини в Италия това, което ми направи впечатление е, че те нямат лоша представа за България; проблемът е, че те почти не знаят нещо за вашата красива страна. България днес е като скрито съкровище насред Балкана. Ако мислим само за интегрираните туристически маршрути, богатството от термални курорти, археологическото и историческо наследство, аз съм убеден, че България може да се превърне в първокласна туристическа дестинация.

Вашата страна определено разполага с изобилие от художествени и природни съкровища, които само чакат да бъдат посетени и открити от света и има страхотни възможности за бизнес в хранително-вкусовата промишленост, която винаги е била много силен актив, както и промишлеността, цифровите услуги, производството и износа на чиста енергия.

6. Кои ще бъдат трите най-важни събития за Посолството до края на тази година?

Тази година вече организирахме голямо събитие, посветено на творчеството на италианския поет Данте Алигиери. С изложбата на чудните бижута на италианския бижутер Диего Перкоси Папи в Националната галерия миналата пролет представихме на българската публика едно интересно пътешествие из ада, чистилището и рая на Данте. Бяхме трогнати от големия интерес на българите: винаги имаше дълга опашка за влизане в изложбата и от Националната галерия ни помолиха да я удължим, за да дадем възможност на всеки да я посети. Това беше наистина голям успех за нас, за Националната галерия и за италианската система в България.

За следващите месеци сме планирали богата и интегрирана програма с други стълбове на италианската система в България (Италианския културен институт и Италианската търговска агенция), които работят под шапката на посолството. Каня ви да посещавате редовно нашите уебсайтове (Посолство: www.ambsofia.esteri.it; Културен институт: www.iicsofia.esteri.it; Италианска търговска агенция: www.ice.it/it/mercati/bulgaria/sofia) и нашите канали в социалните медии (във Facebook, Twitter и Youtube), където ще намерите актуализирани новини за нашите инициативи и събития. За следващите месеци препоръчвам по-специално две основни срещи: седмицата на италианския език в края на октомври и седмицата на италианската кухня в края на ноември. Езиковата седмица е насочена към любителите и изучаващите италиански език, с много инициативи, организирани в училищата, където се преподава италиански език; седмицата на италианската кухня ще постави в основата си италианските ресторанти в България и италианските продукти, внасяни в цялата столица и на хранителните пазари.

7. Доколко пандемията от COVID-19 е повлияла на двустранните отношения между България и Вашата страна?

COVID пандемията засегна сериозно световната система. В началото на 2020 г., само за няколко седмици, трябваше да станем свидетели на събития, които никога преди не бихме могли да си представим: затваряне на граници, спиране на полетите и локдаун в градове ни. За щастие, чрез ваксинирането и разпространението му в ЕС и света, ситуацията се подобри и днес най-накрая сме преминали най-деликатната фаза от извънредната здравна ситуация.

Световната търговия и обмен сега се връщат към нивата си отпреди пандемията. Това важи и за отношенията между Италия и България: след 2020 г. и 2021 г. със значителни загуби и от двете страни, забавяне на търговията и пътуванията, тези първи 9 месеца на 2022 г. регистрират нова тенденция със силно увеличение на търговията и инвестиционни потоци.

8. Какъв съвет бихте дали на българите, които искат да развиват бизнес с Ваши сънародници?

Българите развиват бизнес с италианци, който носи добри резултати, тъй като мнозина остават с взаимно удовлетворение; но може да се направят подобрения: като се имат предвид специфичните аспекти на италианския начин на мислене и италианския начин на правене на бизнес, смятам, че българите са в изгодна позиция, когато работят с италианци: близките отношения между нашите страни, културните и исторически прилики и истинскато приятелството между двата народа представлява силен актив за бъдещите отношения между двете държави.

Вслушвайки се в опита на италианските компании в България, има някои аспекти, които могат да бъдат подобрени. Първото нещо, което италианците обикновено подчертават, е трудността да се справят с българската бюрокрация. Понякога бюрокрацията в България може да бъде трудна за справяне, особено ако няма никой, който говори английски. Но това, от което често се оплакват, е липсата на прозрачност в процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Вторият аспект, за който често ни сигнализират нашите компании, е липсата на инфраструктурни връзки в страната. Наистина има области в България, които биха могли да бъдат идеални за чуждестранни инвестиции, но компаниите не ги разглеждат поради логистичните трудности, произтичащи от липсата на адекватна пътна и железопътна връзка.

И накрая, италианските компании понякога са възпрепятствани да инвестират в страната поради политическа нестабилност. Миналата година три политически избора и тази година още един са фактор, който влияе върху инвестиционния избор на чуждестранни компании, които може да предпочетат да изчакат или да насочат инвестициите си някъде другаде.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от колко време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или дори ястия в България?

Започнах дипломатическа си кариера през 1991 г., след като завърших политически науки в университета в Урбино и магистърска програма по дипломация и международни отношения, предлагана от Società Italiana Organizzazioni Internazionali (SIOI) в Рим. През 1991 г. нямаше толкова много жени в дипломатическата кариера и в моя случай бяхме само две.

Прекарах 2 години в отдела по протокол на Министерството на външните работи, последвани от 2 години в отдела за икономически отношения, където се фокусирах върху страните от Северна Африка и Близкия изток. През 1994 г. попаднах на първия си задграничен мандат тук, в София. България тогава беше много различна от тази, която можем да видим днес и винаги ще нося със себе си спомените от четирите години, които прекарах тук и всички познанства и приятели, които създадох през тези незабравими години.

След България, от 1998 до 2001 г., бях командированa в посолството в Отава, Канада, където се занимавах с вътрешната политика, пресата и културните въпроси. След осем години в чужбина се върнах в Министерството на външните работи, където бях ръководител на многостранното финансово бюро в Генерална дирекция за икономическо и финансово сътрудничество, отговаряйки за преговорите по външния дълг и експортния кредит.

След това бях назначенa като първи съветник в постоянната мисия на Италия към ООН в Ню Йорк, където отговарях за опазването и изграждането на мира. В тази роля проследих преговорите, довели до италианското участие в Unifil 2 в Южен Ливан и създаването на стратегическата военна клетка към DPKO. Бях и член на италианската делегация в Съвета за сигурност през 2007-2008 г., отговарящ за мироопазващите операции и представлявах Италия в Комисията за изграждане на мира на ООН.

По-късно прекарах девет години обратно в Рим, където започнах като ръководител на многостранното бюро в Генерална дирекция „Глобални въпроси“, отговаряйки за координацията и участието в многостранни преговори в рамките на международни организации, включително ОИСР, СТО, UNCTAD, ICAO , IMO и ESA.

От 2015 г. до 2018 г. бях назначенa за дипломатически съветник на италианския министър на инфраструктурата и транспорта и след това до 2019 г. за дипломатически съветник на министъра по европейските въпроси.

От началото на януари 2021 г. съм посланик на Италия в България, първата жена за 143 години дипломатически отношения.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Това е труден въпрос за мен, защото България изгира огромна роля в живота ми като първата ми мисия в чужбина през 90-те години и първата ми работа като посланик сега. Българите ме посрещнаха добре, когато пристигнах тук като млад дипломат през 1994 г. и ме накараха да се почувствам у дома, както се чувствам у дома и днес.

Напуснах България през 1998 г., за да се преместя на второто си назначение в чужбина, но винаги съм поддържала близки контакти с много приятели и познати, които имам във вашата страна, и следях развитието и промените в политическите, икономическите, социалните и културен живот.

Продължавах да се връщам за по няколко дни от време на време до 2005 г. и тогава последният път, когато посетих България за кратко на работна мисия, беше през 2010 г. Забелязах някои промени, но мисля, че най-важните дойдоха след присъединяването на България към Европейския съюз и НАТО. България спечели от това членство и наистина, членството помогна на България да претърпи промени и да продължи с развитието. С присъединяването си към ЕС България се върна в европейското семейство, към което естествено принадлежи.

В същото време, както всяка страна-членка на ЕС, както и Италия, България запази своята същност, своя национален характер, своя дух, който се научих да познавам и обикнах в първите си години тук. Защото Европейският съюз е велик и силен в своето многообразие, което е неговото богатство.

Въпреки това не всичко се е променило и мога да кажа, че открих непокътнати характеристиките, които ме накараха да обичам тази страна и нейните жители: силата на характера, общителността, иронията, гостоприемното отношение, любовта към културата и знанието. Красотата на пейзажа, както и богатството на древната история и народните традиции.

След много години все още намирам старото красиво усещане в разходките по софийските улици или посещенията на манастирите в провинцията или празнуването на традиционни семейни събирания. Добре сте съхранили собствените си традиции, красоти, паметници, изкуство и пейзажи.

Новият посланик на Италия в България Джузепина Зара пое задълженията си в посолството на Италия в София през януари 2021 г. Родена в Салерно и завършила политически науки в Урбино, по-късно посещава специализираното училище на Италианското дружество за международни организации , преди да постъпи на италианска дипломатическа служба през 1991 г. България беше именно нейната първа чуждестранна дестинация от 1994 г. до 1998 г. След това Джузепина Зара се премести в италианското посолство в Отава, Канада от 1998 г. до 2002 г. От 2006 г. до 2009 г. тя работи като съветник в постоянната мисия на Италия към ООН, отговаряща за поддържането на мира и изграждането на мира, по-специално като член на италианската делегация в Съвета за сигурност на ООН 2007-2008 г. След това, между 2010 г. и 2015 г., тя е била ръководител на многостранното бюро в Генерална дирекция „Глобални въпроси“ към Министерството на външните работи в Рим. Сред последните й назначения е дипломатически съветник на министъра на транспорта и инфраструктурата от 2015 г. до 2018 г. и дипломатически съветник на министъра по европейските въпроси от 2018 г. до 2019 г. От ноември 2019 г. до декември 2020 г. тя е била национален координатор за макростратегията на ЕС за Алпийския регион и член на всички междуправителствени комисии по трансалпийските връзки и TEN-T коридорите на ЕС.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #Дипломатите Говорят #дипломатическа мисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »