Продажбата на „Товарни превози" започва отново

Продажбата на „Товарни превози" започва отново
Шефът на Агенцията Емил Караниколов каза, че потенциални инвеститори за БДЖ „Товарни превози" вече има. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Процедурата за продажбата на БДЖ „Товарни превози" започва отначало, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Караниколов обясни, че новата процедура ще започне до две седмици, като този път критериите за допустимост до участие са значително занижени, цитира го БНР.

„Припомням, че държавата спря първия конкурс заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. След цялостен анализ на Приватизационната агенция, новата процедура ще е със срок от 77 дни", обясни той.

Този път изискванията за стратегически инвеститори са за 300 млн. евро оборот за последните три години и опит в ж.п. превоза от пет години, както и 400 млн. за финансови инвеститори за всяка от последните три години.обясниха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Шефът на Агенцията Емил Караниколов каза, че потенциални инвеститори за БДЖ „Товарни превози" вече има.

„Към момента считам, че има интерес, но от двама-трима инвеститора, но нека за момента да не ги споменаваме. Не е коректно да споменавам цена, защото като представител на държавата, ако кажа една цена, всички инвеститори ще искат да дадат по-малко от нея. Цената ще бъде такава горе-долу, каквато ни е справедливата пазарна оценка. На края на тази, началото на другата година ние трябва да знаем каква цена сме получили като оферта", разясни Караниколов.

Той добави, че следприватизационните ангажименти вече са съгласувани със синдикатите.

„С тези ангажименти, така заложени, се защитават интересите на синдикатите. Да не забравяме, че все пак тези предложения са дошли от синдикатите като искане", коментира Караниколов.

Към днешна дата БДЖ „Товарни превози" има задължения от 114 млн. лева, като силно очаквана е голяма инвестиция, която да издърпа дружеството до ниво, така че да стане конкурентно на пазара.

#„Товарни превози" #дългове #Агенция по приватизация и следприватизационен контрол #Емил Караниколов #синдикати #ангажименти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино