Как да прогоните охлювите от градината си?

Как да прогоните охлювите от градината си?
Pixabay
A A+ A++ A

Охлювите са голям проблем на градинарите и редовно заемат челни места в проучванията за вредители и методи за прогонването им от градината. Те нанасят вреди, като изгризват новия растеж на растения, унищожават разсада за една нощ и изгризват дупки с неправилна форма в листата, стъблата, цветята, грудките, луковиците и картофите, като оставят след себе си сребристи следи от слуз. Градинските охлюви са хермафродити, така че всички те могат да снасят яйца и да създават големи проблеми. Какви методи да използвате, за да се отървете от тях и да ги предпазите от връщане във вашата градина?

Прогонване на охлювите по естествен начин

Ако търсите как да ги прогоните по естествен начин, има различни методи за това. Ето някои от тях:

  • Щадящ метод за тяхното прогонване е използването на растения, които ги отблъскват и действат като естествен пестицид. По този начин можете да ги държите настрана, без да използвате химикали. Астранцията излъчва аромат, който отблъсква охлювите. Други растения, които ги отблъскват, са пелинът, ружата, копърът, анасонът и розмаринът;
  • Те търсят укритие под тухли, градински мебели и големи дървени трупи. Премахнете потенциалните им убежища, за да ги изложите на естествените хищници. Ако превърнете градината си в неподходящо местообитание за оцеляване на охлювите, проблемът ще намалее по естествен начин. Поощрявайте хищници като жаби, тритони, таралежи и дроздове, които ще се погрижат за тяхното гонене;
  • Поставете медна лента е друг начин да за предпазване на вашите градини от тези неприятели. Медта реагира със слузта им, като им причинява малък електрически шок всеки път, когато влязат в контакт с нея. Поставете самозалепваща се медна лента в градината си, за да ги възпрепятствате да достигнат до растенията ви. Закрепете лентата към оранжерийни постройки, саксийни растения, повдигнати лехи – всичко, което се нуждае от защита от тези гладни мекотели.

Какви други начини има за прогонване на охлювите?

Ако не можете да се отървете от тези вредители с по естествен начин, ще се наложи да предприемете други мерки. На пазара има голям набор от продукти и препарати, които действат ефективно срещу тяхното прогонване. Може да използвате различни средства и уреди като капани, отровни примамки и гранули отблъскващи охлювите. Когато използвате примамки, поставете ги в близост до тъмни и влажни места в градината, където те обикновено се крият. Следвайте указанията на етикета и повтаряйте процедурата при необходимост.

Ако популацията на гастроподите е твърде голяма и други методи не работят, се използват химикали. Черупчестите мекотели са чувствителни към металдехид. Въз основа на него са разработени няколко лекарства. Миризмата на средства привлича мекотели. След като го изядат за кратко време, вредителите умират. Лекарството се използва в съответствие с инструкциите. Обикновено се разпръсква на мястото или се разпределя точково, в близост до посевите, които трябва да бъдат защитени. Използвайте с повишено внимание там, където е възможно да се яде от домашни птици или домашни любимци: в селската къща в мазето, близо до стопански постройки в двора.

С комбинация от стратегии за прогонване и контрол на популацията им, тя трябва да намалее или да изчезне, споделят професионалистите от newfresh.org.

Използването на капани и препарати за прогонване е много желан метод от голям брой хора поради факта, че са доста ефективни, лесни за употреба и не изискват много време и средства. Ако вашите растения са нападнати, е добре да се вземат мерки възможно най-бързо за тяхното премахване и така да се намали отрицателният им ефект върху градината ви.

#охлюв #Градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници